avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Problema adeverinta ANAF
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Problema adeverinta ANAF

Acum doua saptamani am solicitat eliberarea unei adeverinte cum ca taxa masinii mele nu a fost restituit. Au zis sa le las numarul de telefon ca ma cauta ei. Ieri, dupa 10 zile lucratoare, m-am dus la ANAF sect 5 sa vad ce se intampla, daca au eliberat adeverinta si daca o pot ridica. Am vorbit cu o doamna care mi-a spus ca nu pot ridica adeverinta si ca trebuie sa fac inca odata dosarul, ca dupa noile reglementari, pe langa copie dupa talon, contract v/c, cartea masinii si CI, trebuie si dovada platii taxei de inmatriculare. Adica mai nou ANAF-ul vrea dovada platii taxei de inmatriculare pentru ca tu sa faci rost de dovada nerestituirii taxei de inmatriculare. O varza totala. I-am explicat respectivei ca nu am de unde sa fac rost de dovada platii, pentru ca din 2008 pana in 2013, masina a avut 4 proprietari. Nu am cum sa dau de cel care a adus-o in tara. De unde pot face rost de aceasta dovada? Iar ea mi-a raspuns sec: Nu va pot raspunde la aceasta intrebare. I-am spus ca ok, dar eu am depus dosarul inainte de a intra in vigoare noile reglementari iar dansa mi-a raspuns ca nu asta conteaza, ca ei nu aveau baza legislativa in momentul in care eu am depus dosarul (asta in conditiile in care s-au eliberat sute de mii de astfel de adeverinte).
Ce pot face in cazul acesta? De unde pot face rost de dovada platii taxei de inmatriculare? Sa iau legatura cu primul proprietar de pe carte este exclus. Poate respectivul in momentul de fata este decedat, plecat din tara sau pur si simplu a aruncat o chitanta care in anul 2008 nu ii folosea la nimic.

Cu respect,
Stefan Badeanu.
Cel mai recent răspuns: badshtef , utilizator 17:33, 3 Aprilie 2013
Am inteles ca este o procedura noua ca cei de la administratia financiara sa ceara chitanta cu care sa achitat taxa. Eu as fi curioasa sa stiu in baza carei legi va cer acest lucru? Poate afland dvs, articolul de lege, putem sa ne formam si noi o parere, deci cereti in scris sa motiveze refuzul eliberarii unui document care exista in baza lor de date.

Va atesez un link, cu raspunsul dat altui utilizator, poate va foloseste.

www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Marți, 2 Aprilie 2013
gmancila, utilizator
Va multumesc frumos pentru raspuns. Maine cred ca voi merge la ei sa imi dea in scris refuzul de a-mi elibera adeverinta respectiva, poate aflu in baza carei legi nu-mi pot elibera adeverinta.

O seara placuta!
E o mare tampenie asta. Din pacate se pare ca e publicata in normele metodologice chestia asta deci nu se poate vorbi de ceva ilegal din partea functionarului.

Problema e la lege in sine care cere copie dupa chitanta de plata. Sa fie oare un tertip prin care multi care efectiv nu mai pot face rost de acea chitanta vor mai plati taxa inca odata?!
Nu, problema e ca la ei platesti si ei elibereaza chitanta, a carei copie o vor acum. La ei s-au dus banii, si ar trebui sa stie foarte bine cand si unde, fie si la o situatie din 2008... Poate mai vor si vreo adeverinta (tot de la ei) ca nici n-am solicitat recuperarea taxei, asta ca sa fie treaba treaba.

Presupun ca se pot scoate duplicate ale acelei chitante (eu am avut o situatie cu amenzi platite la CEC si neinregistrate la taxe, si am scos duplicate de la CEC, contra-cost chiar daca plata fusese facuta 10 luni in urma - m-am axat pe data amenzii pentru a pozitiona plata in timp...). Dar ghici ce! Acele duplicate le dau tot ei! Si cu siguranta le poate solicita doar persoana care a efectuat plata la momentul respectiv.

Mi se pare strigator la cer, sincer....
Sper sa se gasesca o solutie, sau o portita de scapare.
Oricum, daca pana acum blocasera partial piata de masini la mana a doua, de acum inainte, parerea mea este ca au reusit sa o blocheze in proportie de 95%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta taxa auto Bazu2u Bazu2u Buna ziua, Am cumparat o masina inscrisa in RO.Prima inmatriculare a fost in 07.2007;masina luata in leasing de noua de proprietar, dupa expirarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinta anaf (taxa platita si ne recuperata) jubleanualexandru jubleanualexandru Buna ziua, Sunt posesorul unui autoturism VW si doresc sa il vand. Prima inmatriculare a masinii a fost facuta in 19.05.2007 de catre ABN Amro, care s-a ... (vezi toată discuția)
Reinmatriculare auto cu numere ro icemanciprian icemanciprian buna ziua,acum ceva timp am cumparat o masina inmatriculata pe Arges,cu taxa platita,dovada de la ANAF aproape toate in regula,numai ca ...pe spatele talonului ... (vezi toată discuția)