medierea nu este obligatorie pentru executarea silita.
Din pacate, dau din fericire, informarea cu privire la mediere este obligatorie de la 15.02.2013. De la 01.08.2013 va interveni sanctiunea anularii cererii pentru neprezentarea dovezii privind participarea la informarea despre mediere.
Multumesc pt.raspunsuri tot nuam inteles.Firma de recuperari este partein proces la fel ca si debitorul.Incuviintarea executarii silite este sau nu proces civil.Scuze pt.mesaj dar sant ageamiu in probleme juridice.
@madalina _Pascu, poate ar fi mai util dacă aţi citi legea înainte de a oferi un răspuns categoric. Mulţumesc.
@jocandu causa, sancţiunea care ar urma să se aplice de la 1.08. este inadmisibilitatea cererii şi nu anularea . Sau este acelaşi lucru? :
@doru533,medierea nu este niciodată obligatorie, fiind o procedur[ voluntară, în schimb, dacă instanţa va considera util, vă va cere să parcurgeţi şedinţa de informare cu privire la avantajele medierii ,însă nu cred că este necesară în procedura de încuviinţare a executării silite.
Dispoziţiile Noului Cod de Procedura Civila (deci inclusiv cele referitoare la obligativitatea sedintei de informare privind medierea) se aplica doar executarilor silite incepute dupa intrarea in vigoare a acestuia.
In consecinta, nicio dispozitie a legii procesuale noi nu se poate aplica unei executari silite incepute inainte de 15 februarie 2013, chiar daca cererea de incuviintare a executarii silite s-ar fi depus dupa aceasta data.
Momentul inceperii executarii silite este momentul depunerii la executorul judecatoresc a cererii de executare silita formulata de creditor.
Presupunand ca momentul depunerii cererii dvs. catre executorul judecatoresc a fost ulterior datei de 15 februarie 2013, vi s-ar aplica prevederile Noului Cod de Procedura Civila, insa si eu consider ca in cazul dumneavoastra informarea nu este obligatorie, desi medierea poate interveni ca procedura de solutionare inclusiv in faza executarii silite, daca partile accepta.