Bună ziua. Am următoarea problemă neclară. În 1997 am cumpărat un apartament prin împrumut bancar ipotecar de la CEC, împrumut cu dobândă subvenționată de stat. În 2013, cu patru ani înainte de ultima rată la CEC, am achitat tot și am mers la notar să încep demersurile pentru stingerea ipotecii. Notarul a fost la Oficiul de cadastru și a scos un certificat de sarcini (nu am carte funciară) în care se arată că, în afara ipotecii, apartamentul mai este grevat de o sarcină: notificare de plată preț în favoarea celui care mi-a vândut. Înainte de intrarea în vigoare a noului Cod Civil, asemenea sarcină era stinsă printr-o simplă adeverință de la bancă (în cazul meu CEC-ul) care să dovedească faptul că CEC-ul a virat in contul vânzătorului toti banii. Acum am înțeles că, potrivit noului Cod Civil, vânzătorul trebuie să dea declarație la notar că a primit toți banii în cont atunci când mi-a vândut imobilul, declarație care, potrivit notarului, costă circa 180 de lei. Întrebare: cât adevăt este aici? Ce articol în noul Cod Civil trebuie să caut?
Banuiesc ca in certificatul de sarcini scrie "privilegiu in favoarea vanzatorului" pentru restul de pret X euro (in speta, provenit din credit). Acest privilegiu se radiaza numai cu declaratia de primire a restului de pret, facuta in forma autentica (la notariat/ consulat), indiferent de ce cod civil este in vigoare.
Daca in contract scrie clar ca vanzatorul renunta expres la inscrierea privilegiului, inseamna ca el a fost gresit inscris de cei de la registrul de transcriptiuni (e o eroare materiala si rectificarea este o formalitate). Daca nu a renuntat expres, va trebuie declaratie de la vanzator ca si-a primit intregul pret.
Ce pot sa va spun este ca peste ani, cand veti avea nevoie sa faceti intabularea in cartea funciara, v-ati lovi de aceeasi problema. Mai bine o rezolvati odata pentru totdeauna.
Notarul cu care ati vorbit v-a informat corect.