avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Pot sa cer o contraexpertiza si un expert parte?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Pot sa cer o contraexpertiza si un expert parte?

Buna seara!
Am pe rol un proces (litigiu de munca ) privind recuperare drepturi salariale
Expertul desemnat de instanta ,a intocmit raportul de expertiza,dar eu prin avocat ales am facut obiectiuni. Cu toate ca instanta a acceptat obiectiunile formulate si a dat ca solutie refacerea raportului de expertiza cu respectarea obiectiunilor formulate ,atat expertul desemnat cat si expertul parte al reclamantei au depus acelasi raport de expertiza Intrebarea mea este ce pot sa fac in acest caz la urmatorul termen dat de instanta?
As dori sa fiu cat mai explicita pentru a primi un raspuns corect si legal
Eu am cerut sa se calculeze diferentele salariale conform HG1193/2010.,adica la salariu min garantat in plata de 670lei. sa se aplice indicele de ierarhizare de 1,8 (cf contr colectiv pe ramura, si sporurile de vechime (25 %)si fidelitate(12%).si contravaloarea tichetelor de masa neacordate pe ultimii 3 ani Expertul.,la calcul nu a tinut cont de sporul de vechime si fidelitate
Precizez ca am mai avut un proces pe rol si am castigat irevocabil aceste drepturi, numai ca in prima cerere de chemare in judecata am omis si ordonanta 1993/2010, si am cerut tichete cadou in loc de tichete de masa, fapt pentru care am, deschis un nou proces, Mai mult decat atat mai sunt 4 colegi in situatia mea cu experti diferiti ,iar in raportul lor de expertiza,apar si aceste sporuri
Ce ma sfatuiti sa fac? Pot sa cer o contraexpertiza si un expert parte?
In aceste conditii trebuie sa platesc din nou epertiza contabila?, daca expertul nu a intocmit corect raportul de expertiza?
Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsurile dvs profesioniste ,ca si in multe alte cazuri
Cu deosebita stima
Niculina Popa
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:33, 17 Aprilie 2013
Puteti cere o contraexpertiza si un expert parte, daca lamuririle suplimentare formulate in suplimentul de expertiza si respectiv cele ale expertului parte al partii reclamate, nu raspund documentat la observatiile dvs. formulate la primul raport de expertiza contabila.
Instanta va analiza expertiza initiala, suplimentul de expertiza, punctul de vedere al expertului parte propus de reclamat si observatiile dvs. la raportul initial, respectiv la completarea de raport de expertiza (daca nu le-ati facut este bine sa le faceti si sa le depuneti la dosarul cauzei inainte de termenul de judecata) si va decide daca dispune sau nu o contraexpertiza.
Corectitudinea expertizei o apreciaza doar instanta de judecata, care dispune plata onorariului expertului, integral/ partial sau solicita noi completari aceluiasi expert.
Daca instanta dispune o contraexpertiza si dispune plata onorariului primului expert, atunci va trebui sa achitati un nou onorariu stabilit de catre instanta de judecata, pentru expertul care va efectua contraexpertiza.
Expertul parte nominalizat de catre dvs. il veti plati separat, in baza unui contract de prestari servicii, negociat intre semnatarii contractului.
De la partea care pierde procesul se pot recupera cheltuielile de judecata, daca sunt solicitari ale partii care a castigat procesul, in acest sens si se anexeaza la solicitare, documente justificative (chitante, bonuri fiscale, ordine de plata, etc.) care atesta efectuarea cheltuielilor respective.

Rog moderatorii acestei sectiuni sa mute discutia in sectiunea din forum - expertize tehnice judiciare.
Va multumesc pentru raspuns
Incazul in care instanta imi accepta si expert parte ,il pot numi pe expertul care a fost desemnat de instanta, la primul meu proces? colegii mei ( doar 2)l-au ales expert parte in procesele lor , cu toate ca reclamanta l-a recuzat pe acest expert , instanta a respins cererea de recuzare, As dori sa primesc si alte opinii daca nu deranjez prea mult
Cu stima
Puteti nominaliza expertul parte pe care il doriti, daca are aceeasi specializare cu expertul desemnat de instanta sa efectueze contraexpertiza. Instanta trebuie sa fie de acord cu expertul parte nominalizat de dvs.
Buna seara,
Astazi am avut un nou termen de judecata,iar d-na Avocat mi-a zis ca s-a amanat pentru data de 22 .04.2012, dar nu in sedinta publica ,ci in sala de consiliu,si sa faca obiectiunile mai pe scurt. Va rog sa ma lamuriti in aceasta privinta.
Eu prin d-na Av. am cerut refacerea raportulul de expertiza in totalitate de catre alt expert
Va multumedc
Niculina Popa
Trebuia sa cereti lamuriri suplimentare avocatului dvs. In mod normal, dvs ar trebui sa cunoasteti/ sa cititi/ sa cereti lamuriri suplimentare, etc. referitor la toate documentele depuse de catre avocatul dvs. la dosarul cauzei, pentru a sustine punctul dvs. de vedere, fara a lasa numai la latitudinea avocatului sa faca acest lucru.
Presupun ca observatiile la raportul de expertiza au fost stufoase si instanta a considerat ca este util sa fie mai explicite.
Instanta nu a aprobat o contraexpertiza, probabil datorita faptului ca observatiile facute de dvs./ de avocatul dvs., la raportul de expertiza, nu erau suficient de edificatoare/ clare, pentru ca instanta sa se pronunta pentru o noua expertiza.
Convocarea in sala de consiliu se face pentru partile implicate in proces si pentru expert, care va fi solicitat sa se pronunte pe loc, asupra observatiilor dvs., reformulate, la raportul de expertiza tehnica intocmit deja.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila niculinapopa niculinapopa Buna seara, Am primit raportul de expertiza contabila,privind diferentele salariale ,pe ultimii 3 ani,si as dori sa formulez obiectiuni.Va rog sa-mi spuneti ... (vezi toată discuția)
Obiectiuni ref la expertiza ,evaluare ili1 ili1 Buna,, sunt parat in dosar civil ,reclamantul si paratul sau intalnit cu expertul desemnat.Raport depus ,reclamantul inainteaza obiectiuni ,judecatorul accepta ... (vezi toată discuția)
Raport expertiza tehnica in constructii IrinaAndries IrinaAndries Buna ziua! In cadrul unei proceduri de asigurare de probe s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice in constructii si instalatii. Expertul tehnic in ... (vezi toată discuția)