avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere in prag de criza
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere in prag de criza

Buna ziua,

As dori si eu sfatul avizat la urmatoarea problema.
In urma cu 1 saptamana am primit o hartie prin care am fost demisa, eu impreuna cu o alta persoana.
Motivul: desfiintarea postului. Mentionez ca firma la care lucrez se ocupa cu tranmsporturi aeriene, maritime si rutiere.
In codul CAEN este specificat - activitati anexe ale transportatorilor. Firma la care lucrez are in jur de 120 de angajati si nu are Contract de Munca Colectiv.Este legal????
A doua problema: firmele care se ocupa cu activitati anexe ale transportatorilor fac apel la Contractul Colectiv de Ramura Transportatori?

multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 24 Februarie 2009
Contestati decizia de concediere si vedeti daca aceasta indeplineste anumite conditii legale.Toate firmele trebuie sa aiba contract colectiv de munca si contract la nivel de ramura.
Stiu din surse sigure ca firma la care lucrez nu are contract colectiv de munca.
Tocmai asta vroiam sa stiu daca aceasta firma face apel la contractul colectiv de ramura. Cei de la Hr mi-au spus ca nu, deoarece noi ne ocupam cu activitati anexe ale transportatorilor, adica suntem casa de expeditii.
pacoalina a scris:

Stiu din surse sigure ca firma la care lucrez nu are contract colectiv de munca.
Tocmai asta vroiam sa stiu daca aceasta firma face apel la contractul colectiv de ramura. Cei de la Hr mi-au spus ca nu, deoarece noi ne ocupam cu activitati anexe ale transportatorilor, adica suntem casa de expeditii.

În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.
Nu este obligatoriu incheierea CCM, ci negocierea lui ... :)
contractele colective de munca la nivele de ramura se incheie in conformitate cu cel national, si in cazul dumneavoastra se poate aplica. Nu este insa necesar un contrac colectiv, atat timp cat exista unul individual care sa fie conform celui la nivel de ramura si national.
in ceea de-a doua problema contestati la Tribunal sectia litigii de munca decizia de concediere.
oanaralooka a scris:

contractele colective de munca la nivele de ramura se incheie in conformitate cu cel national, si in cazul dumneavoastra se poate aplica. Nu este insa necesar un contrac colectiv, atat timp cat exista unul individual care sa fie conform celui la nivel de ramura si national.
in ceea de-a doua problema contestati la Tribunal sectia litigii de munca decizia de concediere.

Consider ca CCM la nivel de ramura se poate incheia si daca nu este in conformitate cu cel la nivel national, atata timp cat nu are in cuprinsul sau clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin CCMN.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccm nivel ramura gentilom gentilom La o firma care are ca obiect de activitate transportul pe apa(maritim si fluvial) dar care intre timp a vandut navele maritime si a ramas doar cu cele ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, as dori sa intreb in cazul de concediere pe motiv de desfiintare post, ce anume trebuie platit angajatului cu titlu de plati compensatorii sau alt ... (vezi toată discuția)
Ccm ramura transporturi , art 80 (salarii compensatorii) andrei.andrei andrei.andrei Buna ziua , as vrea sa stiu daca acesta se aplica la toate intreprinderile ce activeaza in domeniul transporturilor (ex. firmele de curierat). Daca da atunci ... (vezi toată discuția)