avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drept de munca in cazul handicapului mental accentuat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drept de munca in cazul handicapului mental accentuat

O persoana cu handicap mental accentuat (schizofrenie) se poate angaja in conditiile in care este deja pensionata medical de 15 ani?
Care sunt conditiile?
Exista riscuri in acest sens?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 4 Aprilie 2013
Daca este pensionata pe gradul I si II de invaliditate nu poate cumula pensia cu veniturile din salariu ...
Si handicapul accentuat in ce grad ce incadreaza?
Pe decizia de pensionare ar trebui sa scrie gradul de invaliditate ...
O persoana cu handicap accentuat se poate angaja, si chiar beneficiaza de anumite facilitati, conform Legii nr.448/2006

Art. 26
Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
a) scutire de impozit pe veniturile din salarii si indemnizatii de natura salariala;
b) scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si
mototriciclurilor, adaptate handicapului;
d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati
economice si viza anuala a acestora;
e) scutire de la plata taxei hoteliere

Este recomandat, ca inainte a a angaja o persoana cu handicap acceptuat, sa se solicite raportul eliberat de catre comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Chiar in urma unui tratament constant cu antipsihotice, este posibil ca persoana diagnosticata cu schizofrenie sa mai aiba episoade de comportament si gandire dezorganizata, ceea ce o limiteaza la angajarea in anumite domenii de activitate.

Art. 72
(1) Orice persoana cu handicap care doreste sa se integreze sau sa se reintegreze în
munca are acces gratuit la evaluare si orientare profesionala, indiferent de vârsta, tipul si
gradul de handicap.
(2) Persoana cu handicap participa activ în procesul evaluarii si orientarii profesionale,
are acces la informare si la alegerea activitatii, conform dorintelor si aptitudinilor sale.
(3) Datele si informatiile personale colectate în cursul procesului de evaluare si
orientare profesionala sunt confidentiale si pot fi utilizate numai în interesul si cu acordul
persoanei cu handicap în cauza.
Persoana in cauz aeste pensionata medical , prin urmare nu sunt incidente acestei prevederi invocate de dvs... citez:

O persoana cu handicap mental accentuat (schizofrenie) se poate angaja in conditiile in care este deja pensionata medical de 15 ani?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit teren si cladire chivudana chivudana Tatal meu are certificat de handicap gradul 1 grav. Si pensionat cu pensie de munca. As dori sa stiu daca este scutit de impozit pe terenul si cladirea casei ... (vezi toată discuția)
Contributia la sistemul public de sanatate si incadrarea in grad de handicap robert19841209 robert19841209 Buna ziua am Diabet zaharat Tip 1 cu 4 insuline pe zii 15 Novorapid dimineata, 20 NR la amiaza si 17 NR la cina si 40 de Lantus inainte de culcare.Diabetul il ... (vezi toată discuția)
Impozit persoana cu handicap iustinian 13 iustinian 13 As dorii sa stiu daca o persoana cu handicap grav - tatal meu, beneficiaza de scutire la plata impozitului pe casa, terenul aferent casei si teren arabil in ... (vezi toată discuția)