avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... stilp curent electric pe proprietate privata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

stilp curent electric pe proprietate privata

Am pe proprietatea mea doi stilpi de curent electric. am inteles ca ar fi posibilitatea de a obtine ceva benefici de pe urma acestor stilpi amplasati pe proprietatea mea. daca poate cineva sa-mi dea ceva lamuriri multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 08:44, 3 Aprilie 2013
Formulati o notificare scrisa scrisa la compania de energie electrica careia ii apartin stalpii, solicitatand mutarea acestora pe cheltuiala lor sau plata unei chirii pentru terenul afectat, calculata la nivelul pietei.

In cazul in care aceasta refuza sa mute stalpii pe cheltuiala ei sau sa va plateasca chirie pentru terenul afectat, puteti introduce o actiune in instanta pentru a o obliga, cu acordarea de despagubiri. Insa vor fi niste costuri si un timp de solutionare, trebuie sa aveti in vedere acest lucru.

Daca notificare scrisa nu are efect, puteti incerca sa chemati compania la mediere, inainte de a o actiona in instanta. Poate accepta si rezolvati asa.

Multumesc mult pt. raspuns.Acum as vrea sa va mai intreb daca stiti vreun caz asemanator, care a avut o finalitate, asta ca sa stiu daca are rost sa fac ceva in acest sens. multumesc anticipat.

Conform art. 16 din Legea nr. 13/2007 (legea energiei electrice):

(9) Proprietarii terenurilor si titularii activitatilor afectati de exercitarea de catre titularii de licenta si autorizatii a drepturilor prevazute la alin. (2) vor fi despagubiti pentru prejudiciile cauzate acestora. La calculul despagubirilor vor fi avute in vedere urmatoarele criterii:
- suprafata de teren afectata cu ocazia efectuarii lucrarilor;
- tipurile de culturi si plantatii, precum si amenajarile afectate de lucrari;
- activitatile restranse cu ocazia lucrarilor.
Cuantumul despagubirii se stabileste prin acordul partilor sau, in cazul in care partile nu se inteleg, prin hotarare judecatoreasca.


Cu siguranta, adresarea unei notificari catre compania de energie electrica nu poate sa va aduca prejudicii. Nici nu va costa, pentru ca o puteti redacta si depune chiar dvs. Nu trebuie sa fie agresiva, ci doar clara. Veti primi un raspuns si veti decide in functie de acesta cum sa procedati ulterior.

Nu pot sa spun ca personal am cunostinta de astfel de spete, insa acesta nu e neaparat un criteriu in functie de care sa actionati. Pana la urma dreptul de proprietate va este afectat, nu cred ca cineva ar putea nega acest lucru.
La mine cred ca problemele sunt putin altfel: este vorba de doi stilpi care sunt pe doua terenuri diferite (intravilane amindoua) iar stilpi nu sunt amplasti de curind sunt dinainte de a avea noi terrnul in proprietate adica de mai mult de 30 de ani.Crede-ti ca acest lucru schimba intr-un fel datele problemei? multumesc anticipat
Daca terenul pe care s-au amplasat stalpii nu a fost cumparat de la proprietar sau expropriat, nu cred ca schimba datele problemei. Terenul tot al dvs. este, stalpii tot ai lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Servitute la stalpii renel? lg. nr.154/2012 - retele de comunicatii Balaurul Balaurul Buna ziua, In [b]1992[/b], undeva la ţară, mi s-a retrocedat un [b]teren intravilan, pe a carui latura [/b](de aprox. 140 m) era/[b]este reteaua de 220 ... (vezi toată discuția)
5 stilpi de joasa tensiune (220v) pe proprietatea mea (retrocedata in '92) Balaurul Balaurul O întrebare va rog: În '49 strabunului mei i-au fost luate pamînturile. Urmare a legii 18/'91 mi s-a retrocedat un teren intravilan (intr-o cumuna) pe care ... (vezi toată discuția)
Electrica energie are amplasat un stâlp pe terenul din curtea ... cucufiruta cucufiruta Electrica Energie are amplasat un stilp pe terenul din curtea mea de vreo 55 ani . mentionez ca terenul a fost al parintilor mei,dupa ce am devenit proprietar ... (vezi toată discuția)