avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Descarcare de gestiune la Asoc.de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Descarcare de gestiune la Asoc.de proprietari

Am fost aleasa ca presedinte a Comisiei de cenzori de la blocul in care locuiesc.
Sunt absolventa de Politehnica, ma pricep la contabilitate primara, dar nu stiu ce reprezinta Descarcare de gestiune la asociatiile de proprietari si vreau sa aflu de la oameni specializati. Am citit in legea 230 care imi sunt indatoririle, dar nu am gasit nimic referitor la Descarcarea de gestiune de la sfarsitul fiecarui an. Mi s-a prezentat Registrul de casa, Registrul Jurnal, Registrul inventar, Registrul cu pv lunare de aprobare a cheltuielilor lunare cuprinse in lista lunara de plata si dosarul cu Situatiile Activ - Pasiv lunare si cele depuse la Primaria de sector. Cum e cu Descarcarea de gestiune? Administratora nu are asa ceva. Ce trebuie eu sa fac in acest caz? Va rog ajutati-ma macar cu indrumarea catre un site...ceva. Nu as vrea sa ma fac de rusine asa...din prima! Sunt dispusa sa ma documentez si sa invat.
Si inca ceva: administratora fiind din bloc, in AGP de investire in functie , locatarii nu i-au cerut garantie (chiar este stipulat in pv ca nu se cere garantie ptr ca dansa sa mearga pe banii dansei la scoala de administratie ca apoi sa-si ia atestatul prin examen la Primarie). Va rog din suflet sa ma invatati ca am fost foarte acida cu intreaga administratie a blocului, iar acum vreau sa nu ma fac de rusine.
Multumesc anticipat ptr raspuns!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:58, 4 Aprilie 2013
Descarcarea de gestiune reprezinta raportul incheiat de cenzor/comisia de cenzori asupra activitatii asociatiei de proprietari aferent perioadei anului financiar contabil anterior
Raportul de activitate se intocmeste in baza art. 33 din Legea 230/2007 si art. 19, art. 20 din HG 1588/2007 (Norma metodologica din 19.12.2007).
In raport de fac aprecier/precizari asupra activitatii comitetului executiv asupra , deciziilor si masurilor adoptate ,daca acestea au fost adoptate in conformitate cu Regulamentul de organizare si functionare, Statutul asociatiei si legislaţia in vigoare
Raportul urmeaza sa faca precizari asupra incasarilor,fondurilor asociatiei de proprietari,
penalizari ,cheltuieli,furnizori servicii,gospodaresti,salarii,indemnizatii,reparatii,theltuieli,incasari an anterior,sold,total incadari,total cheltuieli,solda la finalul anului anterior ,fonduri,penalizari,dobanzi la unitati bancare ,cheltuieli din penalizari,
Se va acorda atentie asupra eventualilor restantieri,masuri desfasurate pentru recuperare debite-atentionari/somatii,eventuale demersuri in instanta
In temeiul disp art. 33 din Legea 230/2007, se solicita participantilor la adunarea generala descarcarea de gestiune a comitetului executiv şi a administratorului,care au desfasurat activitate in anul precedent
La sectiunea asociatii de proprietari gasiti model de raport descarcare de gestiune
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
ynocentta, utilizator
S-au spus in mesajul de mai sus lucruri importante cu privire la activitatea cenzorului. As completa insistand pe "descarcarea de gestiune".

Descarcarea de gestiune se hotaraste prin vot in adunarea generala anuala dupa ce se prezinta darea de seama de catre presedinte si raportul comisiei de cenzori (raportul cenzorului). Descarcarea de gestiune este hotararea adunarii generale si nu un raport de descarcare de gestiune.
Odata cu prezentarea raportului cenzorului pentru anul 2012, de exemplu, se inchide un ciclu bugetar (01.01.2012 -31.12.2012). Se pune la vot descarcarea de gestiune si daca adunarea generala constata din prezentarea raportului de catre cenzor ca gestiunea este in regula, proprietarii vor vota "pentru" descarcarea. Daca din raportul cenzorului reiese ca sunt lipsuri in gestiune, ca se administreaza prost, ca nu se respecta legislatia ..., cenzorul poate propune adunarii generale sa nu se faca descarcarea de gestiune si sa solicite adunarii generale formarea unei comisii de experti sau angajarea unui expert care sa verifice... Intr-o asemenea situatie, conducerea asociatiei, presedintele, unii membri ai comitetului..., toti sau numai unii isi pot da demisia. Sigur ca se aleg altii iar cei vechi nu sunt scutiti de raspundere daca se va constata ca au incalcat legislatia.
Cenzorul poate face propuneri concrete, recomandari, Comitetului executiv cu privire la gestiunea asociatiei in sopul gestionarii corecte si legale a fondurilor asociatiei, a efectuarii corecte a cheltuielilor, pe tot parcursul anului si in adunarea generala...
Descarcarea de gestiune reprezinta increderea proprietarilor in conducerea asociatiei inclusiv in ceea ce priveste executia bugetului de venituri si cheltuieli. Aceasta descarcare elibereaza conducerea asociatiei de responsabilitatea sa privind gestionarea bugetului tocmai incheiat, dar numai formal, marcand sfarsitul exerciţiului bugetar respectiv, fara a scuti pe cineva de sanctiunile si rigorile legii daca se descopera ulterior ca s-au comis ilegalitati.
Procedura poate avea trei rezultate posibile: acordarea descarcarii de adunarea generala, amanarea descarcarii pana la realizarea unei verificari sau refuzul descarcarii de gestiune cu consecinta demiterii conducerii, apelarea la expertiza, sesizarea politiei pentru gestiunea frauduloasa s.a.m.d.

Asadar descarcarea de gestiune, poate fi considerata doar o formalitate acolo unde gestiunea e in regula sau un eveniment care poate duce la schimbari radicale in situatia unor grave abateri in administrarea si gestionarea asociatiei.
Ultima modificare: Joi, 4 Aprilie 2013
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Descarcarea de gestiune Paraschiv Teodorescu Paraschiv Teodorescu La asociatii de proprietari : 1)Descarcarea de gestiune a comitetului executiv poate fi votata de membri comitetului executiv si de catre administrator(acesta ... (vezi toată discuția)
Cenzor asociatie proprietari,adunare generala elevic elevic Va propun spre dezbatere urmatoarea situatie: In data de 12 martie este convocata adunarea generala a asociatiei.Conform legislatiei in vigoare cenzorul ... (vezi toată discuția)
Descarcare gestiune proprietaru proprietaru daca nu exista nici o descarcare de gestiune anuala a comitetului,facuta de comisia de cenzori....cum poate asociatia sa dovedeasca in instanta suma restanta a ... (vezi toată discuția)