avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA PFA-TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

PFA-TVA

Activez ca PFA.In anul 2009 am depasit plafonul de 119,000 pentru a ma declara platitor de tva cu 300 lei.Pur si simplu am adunat gresit,fara nici o intentie.Am inteles de la fisc ca e dezastru.Imi retine cota de tva,chiar daca nu am incasat-o,de la acea data pana in prezent.Pentru 300 de lei intru complet in faliment!Ce pot face?
Stiu ca prin 2010-2011 a fost un scandal cu o serie de artisti si scriitori care depasisera acest plafon dar nu se declarasera la fisc si li se imputase sume enorme.Cum s-a rezolvat problema ca stiu ca pana la urma nu au platit.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: tzuku51 , utilizator 18:23, 7 Aprilie 2013
problema cu artistii era alta fiind legata de veniturile din drepturile de autor definite drept activitate independenta.
ca si PFA, dvs. ce obiect de activitate aveti?
Proiectare constructii,expertize tehnice structurale si jurdiciare,consultanta in constructii.
Pentru o depasire de 300 de lei(119,310),astia ma pun sa-mi vand casa?
Ma baga complrt in faliment!
Va multumesc si poate aveti cunostinta ce pot sa fac.
problema se pune in felul urmator:
dvs. ati aplicat regimul special de scutire TVA desi ati depasit plafonul de 35.000 euro (119.000 lei).
inspectorii au dreptul sa solicite plata taxei colectate incepand cu data la care ar fi trebuit sa va inregistrati in scopuri de tva (01.02.2010) + dobanzi si penalitati aferente.
dupa inspectia fiscala puteti storna facturile emise fara tva catre partenerii dvs. si puteti refactura serviciile cu tva, astfel incat sa recuperati de la clienti suma datorata bugetului de stat, iar in acelasi timp acestia au drept de deducere a TVA din aceste facturi (art. 159, alin. 3 cod fiscal).
practic ramaneti numai cu dobanzile si penalitatile de plata.
de asemenea in primul decont depus dupa inregistrarea in scopuri de tva aveti drept de deducere pentru toate achizitiile efectuate incepand cu 01.02.2010 si mijloacele fixe aflate in stoc la aceasta data.

va multumesc foarte mult,nu stiam aceasta solutie.
din pacate,stornarea nu pot sa o fac decat la facturile emise catre unitati juridice,catre persoane fizice,aproape imposibil.
daca stornez o factura,nu trebuie sa se faca si returnarea efectiva a banilor?
am sume incasate si prin biroul de expertize judiciare,sume care nu sunt cu tva.
la aceste sume fiscul imi deduce tva-ul?banuiesc ca nu.
dl.xerxes,sa aveti parte numai de succese si sanatate;ma voi ruga ptr.dvs.si poate ma mai sfauiti si in continuare.
p.s.
in ce cap.sau art. din codul fiscal este prevazuta aceasta "varianta" ?
intr-adevar, puteti gasi intelegere pentru stornarea facturilor si refacturarea cu tva numai pentru persoanele juridice platotoare de tva care-si pot recupera acest tva prin decont.

daca stornati o factura nu trebuie sa aiba loc si returnarea banilor pentru ca imediat veti refactura cu tva si ar rezulta o diferenta de achitat de catre client catre dvs.

de exemplu, daca ati emis o factura de 10.000 lei si gasiti intelegere din partea clientului sa va plateasca acum taxa pe valoarea adaugata, veti intocmi o factura cu minus 10.000 lei si plus 10.000 lei si tva 1.900 lei (2.400 lei incepand cu 1 iulie 2010), rezultand astfel un total de 1.900 lei rest plata de primit de la client.
clientul, la randul sau, suma de 1.900 lei o inscrie in decontul de tva ca taxa deductibila si practic o recupereaza de la stat si astfel nimeni nu are de pierdut.

nu inteleg ce ati vrut sa ziceti cu biroul de expertize judiciare?!

art. 159, alin. (3) din codul fiscal.

Alte discuții în legătură

Temei legal pentru plata facturi storno melyse01 melyse01 Buna ziua. Am facut niste plati in baza unor facturi storno. Ma puteti ajuta cu o prevedere legala in acest sens? Multumesc. (vezi toată discuția)
Stornare factura firma in insolventa alinaprisecaru alinaprisecaru Buna ziua, Firma la care lucrez in urma cu doi ani, a incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un imobil. Din acest contract s-a achitat numai ... (vezi toată discuția)
Recuperare tva colectat Magdalena 1975 Magdalena 1975 Bună ziua. Vă rog frumos, mă puteți ajuta cu un sfat în următorul caz? Firma trebuia să se înregistreze ca plătitor de TVA, prin depășirea ... (vezi toată discuția)