avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotãrâre (sentinþã) din prima instanþã devenitã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotãrâre (sentinþã) din prima instanþã devenitã definitivã se mai investeºte cu formulã executorie dupã NCPC?

În anul 2011 am deschis un proces in pretenţii în contencios administrativ şi fiscal cu o instituţie publică, fiind mandatat de soţia mea să o reprezint, fără a avea calitatea de jurist sau cu studii în domeniu. În data de 20 februarie ac instanta a emis hotărârea civilă în care admite în parte acţiunea formulată şi obligă pârâtul la plata de daune materiale şi morale destul de consistente după părerea unor jurişti pe care i-am întrebat. Instanţa a acordat termen de recurs 15 zile de la comunicare.
Întrebarea mea este următoarea: conform art. 633 NCPC consider ca hotărârea este executorie dar nu este definitivă.; Conform art. 634 alin 2, in cazul în care recursul nu este depus în termenul acordat sau după judecarea recursului hotărârea rămâne executorie şi definitivă.Mai este necesar să investesc această hotărâre (rămasă definitivă în cazul nedepunerii recursului sau după judecarea acestuia) cu titlu executoriu pentru a putea solicita să fie plătite daunele de la instituţia publică? De asemenea mai am o întrebare: în prezenta hotărăre instanţa a redactat greşit adresa soţiei mele în sensul că este adresa mea, a celui care a reprezentat-o şi nu a ei (domiciliul este diferit). Am întrebat grefiera care a redactat hotârârea dacă este necesar să depun o solicitare de îndreptare a hotărârii conform art. 442 NCPC şi am primit răspunsul că a fost redactat domiciliul celui care a reprezentat-o şi că pot depune la instituţia publică sentinţa şi copia împuternicirii notariale prin care mi-am reprezentat soţia şi că nu vor fi probleme. Cred totuşi că se vor lega de orice detaliu pentru a refuza plata daunelor şi vă întreb dacă nu este mai bine să solicit de pe-acum corectarea hotărârii cu domiciliul corect al intimatei şi nu a reprezentantului legal chiar dacă sunt soţul acesteia. Vă mulţumesc anticipat pentru toate răspunsurile din forum care m-au ajutat să câştig fără avocat acest proces destul de complex.
Cel mai recent răspuns: Monica Hanganu , Mediator 20:26, 3 Aprilie 2013
Buna ziua,

Puteti depune cerere de indreptare a erorii materiale. Mai bine sa fiti sigura ca e totul in regula.

Conform noului Cod de procedura civila nu se mai investesc titlurile executorii, ci se pun in executare fara investire.

Succes!
Potrivit disp. art. 665 C.pr.civ , dupa ce executorul judecatoresc admite prin incheiere data fara citarea partilor, cererea de executare silita si inregistreaza dosarul de executare , va solicita instantei de executare sa se dispuna incuviintarea executarii silite. Astefe noul Cpc. nu mai prevede necesitatea investirii cu formula executorie.
Prevederile art. 634 Cpc. definesc hotararile definitive
Ultima modificare: Miercuri, 3 Aprilie 2013
bejmuraru, utilizator
Multumesc mult.
Sa inteleg ca dupa ce devine definitiva trebuie sa ma adresez unui executor judecatoresc cu o cerere de executare silită? Nu pot depune direct la institutia respectiva sentinta irevocabila si definitiva si sa solicit plata sumelor?
Sigur ca puteti cere institutiei debitoare sa execute de bunavoie hotararea judecatoreasca. Daca refuza, va prezentati la executor pentru executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura legalizari petre_marian petre_marian buna seara.am o sentinta si o deczie dar s-a declarat recurs.La judecata de fond am castigat o suma de bani reprezentand o sulta,iar la apel dupa o perioada ... (vezi toată discuția)
Cerere de investire cu formula executorie respinsa bge bge Am o hotarare judecatoreasca, o decizie a Curtii de Apel, irevocabila, pentru taxa de poluare, pentru care am depus cerere de invastire cu formula executorie. ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva-executare silita marik0 marik0 Buna ziua si Hristos a inviat! Am o mica nelamurire cu privire la hotararile care pot fi puse in executare (dupa investirea cu formula executorie). Cf art ... (vezi toată discuția)