avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere indreptare greseala materiala si taxa judiciar ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere indreptare greseala materiala si taxa judiciar de timbru. Regularizarea cererii.

In situatia in care reclamantul a scris gresit valoarea pretentiilor cerute prin actiunea introductiva de instanta in sensul ca a scris mai multe zerouri la suma ceruta, dupa ce instanta ii pune in vedere prin Adresa valoarea taxei judiciare de timbru, reclamantul poate face o cerere de indreptare greseala materiala?
Este nevoie si de o cerere de reexaminare pe acelasi motiv?
Muștumesc.
cel mai simplu, la primul termen duce un inscris prin care indica valoarea corecta si eventual calculeaza, achita si prezinta in instanta chitanta taxei de timbru pt valoarea rectificata
Ne judecam dupa NCPC.
Ni s-a pus in vedere sa achitam in termen de 10 zile sub sanctiunea anularii..dar abia dupa ce am vazutAdresa instantei cu taxa de tb, am realizat ca este o greseala si recitit actiunea am observat greseala materiala!
Cererea de reexaminare se face doar dacă atacați o încheiere de anulare a cererii de chemare în judecată în faza scrisă a procesului. Deocamdată D-voastră nu va fost anulată cererea.

Puteți trimite instanței o adresă prin care arătați suma corectă și în același timp depuneți și chitanța de plată a taxei pentru acea sumă corectă.

În mod normal judecătorul va înțelege și va merge mai departe.

Chiar și în cazul în care se anulează cererea în această fază procesuală nu aveți prea mult de pierdut deoarece puteți depune o nouă cerere.
Ba am de pierdut. A fost introdusa la limita prescriptiei.
Ma refer la cererea de reexaminare prev. de legea taxei de tb.
Cf legii 146/2007 actualizata, partea interesata poate face cerere de reexaminare impotriva modului de stabilire a taxei de tb. Legiuitorul nu spune nimic de Incheiere.
În acest caz întradevăr e o problemă...

Cererea de îndreptare a greșelii materiale se admite pentru îndreptarea unei greșeli materiale a organului judiciar. Nu știu dacă se admite o asemenea cerere pt. greșeli materiale dintr-o cerere de chemare în judecată. Mai de grabă ar fi vorba despre o cerere precizatoare.

Se poate vorbi și de o cerere de reexaminare a taxei în acest caz, dar ambele ar trebui să fie făcute împreună în acest caz.
Nu prea poți să spui că una ar fi subsidiară celeilalte, așa că poate ar merge ambele ca și capete principale ale aceleiași cereri.

Rămâne însă de văzut problema admisibilității unor cereri precizatoare înainte de îndeplinirea obligațiilor impuse prin adresa făcută de instanță...

Dacă totuși cererea este anulată, puteți merge și pe soluția atacării încheierii de anulare a cererii prin cerere de reexaminare (art. 200 NCPC), iar acolo veți fi citată și veți putea să arătați toate aceste motive.

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru si evaluare ContSters337354 ContSters337354 am depus o cerere am evaluat si am timbrat la valoarea obiectului acererii dupa aprecierea mea 1. nu inteleg cum se poate anula o cerere in procedura de ... (vezi toată discuția)
Cererea de reexaminare- taxa de timbru? merepere merepere avem la asociatie un proces cu un restantier. in faza de regularizare a cererii de chemare in judecata mi s-au solicitat niste informatii pe care le-am ... (vezi toată discuția)