avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Doi proprietari nu vor sa plateasca consumul pausal ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Doi proprietari nu vor sa plateasca consumul pausal calculat de Techem

Buna seara,

avem doi proprietari in bloc care nu au fost acasa in ziua cand cei de la Techem au venit sa citeasca repartitoarele si bineinteles au fost trecuti cu consum pausal.
Au venit sa plateasca cotele de intretinere, fara valoarea caldurii, motivand ca ei nu platesc pentru ceva ce nu au utilizat. Dupa cum stiti poate, asociatia de propietari plateste inainte factura de la RADET pentru caldura si cea de la TECHEM pentru citire, iar repartizarea caldurii este facuta de TECHEM, nu de asociatie. Le-am explicat ca acest conflict il rezolva cu TECHEM-ul nu cu asociatia, sa le ceara in scris sa vina din nou sa citeasca ca sa regleze luna viitoare, ca ei sunt obligati sa plateasca acea suma catre asociatie, suma care se va regla, luna viitoare cand repartizarea va fi pt ap lor 0 sau pe minus dar ei au inteles altceva.Acum au trimis o adresa catre asociatie, sa le explicam de ce am refuzat sa incasam partial valoarea intretinerii si sa le prezentam temeiul legal.
In momentul in care le-am explicat toate cele de mai sus, ce au de facut si ca in final tot va trebui platita valoarea caldurii din lista, au spus ca "atunci nu mai platesc nimic".

Va rog sa ma ajutati, sa-mi spuneti daca ar exista un art intr-o lege unde noi asociatia putem sa obligam proprietarul sa plateasca integral sau daca aveti idee de o alta metoda de a explica.

Multumesc
In ce calitate intrebati ?
Art 32 din HG nr 1588/2007 Toti proprietarii au obligatia sa plateasca lunar,conform listei de plata a cheltuielior asociatiei de proprietari,in avans sau pe baza facturilor emise de furnizori,cota de contributie ce le revine la cheltuielile asociatiei de proprietari,inclusiv cele aferente fondurilor din asociatia de proprietari
In calitate de administrator financiar.
Art 46 din L 230/2007 spune acelasi lucru, dar nu stiu sa se specifice pe undeva ca putem sa-i obligam sa plateasca integral sau suntem noi obligati sa acceptam plata cotei de intretinere in doua sau trei "rate" sa spun.
Intradevar, pentru suma ramasa restanta se vor calcula penalizari, dar nu se poate refuza o plata partiala indiferent care este motivul pentru care proprietarul face asta. Se poate intampla ca, pur si simplu, sa nu dispuna decat de acea suma.
Repet, exista un art in lege in care sa ne oblige sa acceptam plata esalonata???

Dupa cum spuneam mai sus, proprietarii s-au enervat atunci cand le-am spus ca in final vor trebui sa plateasca si acele sume reprezentand incalzirea, moment in care au refuzat sa mai plateasca, iar acum incearca sa arunce vina pe mine ca nu am vrut eu sa incasez esalonat, lucru total neadevarat.
Sustin ca este obligatia celui desemnat de asociatie sa incaseze intretinerea ca sa primeasca banii si sa elibereze chitanta chiar daca suma este mai mica decat cea inscrisa pe lista afisata.

In caz contrar, e bine sa se ceara un inscris al refuzului care poate da dreptul exonerarii la plata penalizarilor aferente acelor sume, penalizari ce vor fi apoi imputate vinovatului, adica celui ce a refuzat incasarea.

Alte discuții în legătură

Incasarea partiala a sumei cheltuielilor lunare de catre asociatie de proprietari csillab csillab Buna ziua , as dori sa intreb daca incasarea partiala a cheltuielilor lunare trebuie acceptata de catre Asociatie ?Daca da unde este acest lucru reglementat ? ... (vezi toată discuția)
Contract reziliat cu techem Simonactin Simonactin Buna ziua, Va rog, un sfat. Asociatia de Proprietari din blocul in care locuiesc nu mai are contract de prestari servicii cu firma care citea ... (vezi toată discuția)
Inselaciune techem Dispe Dispe Buna ziua. Am primit factura din partea Techem la incalzirea pe luna noiembrie 2018 in valoare de 300lei in conditiile in care repartitoarele din apartament ... (vezi toată discuția)