Buna ziua ,
as dori sa intreb daca incasarea partiala a cheltuielilor lunare trebuie acceptata de catre Asociatie ?Daca da unde este acest lucru reglementat ?
2.In cat timp de la depunerea unei cereri la Asociatie , aceasta are obligatia de a da raspuns ? Baza legala ?
Nu ati precizat concret despre ce cerere este vorba
Daca este vorba despre contestatie la lista de plata ,termenul legal de raspuns este de 7 zile ,in temeiul art 12 A d) din HG nr 1588/2007
Daca cererea este de alta natura ,opereaza termenul este de 30 de zile,respectiv termenul de raspuns la petitii prevazut de art 8*1 OG nr 27/2002 modificata si completata prin Legea nr 233/2002
multumesc mult de raspuns ,este vorba despre scoaterea de la cheltuieli a incalzirii intru-cat in urma interventiei unor locatari s-a blocat incalzirea ,fapt constatat si de catre Asociatie .
Si aici revin si cealalta intrebare : nu platesc incalzirea deci voi efectua o plata partiala .Este legal sa nu mi-o primesca ?
Conform Normei metodologice din 19/12/2007, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 43 - de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Art. 12.al. 1 lit. d) Preşedintele asociaţiei de proprietari este obligat să răspundă la contestaţie (la lista de plati) în termen de 7 zile.
In ce priveste incasarea sumelor, casieria este obligata sa incaseze sumele platite de proprietari, refuzul de a incasa constituind un abuz si o nelegalitate, intrucat proprietarul va suporta penalizari pentru suma neachitata, care pot fi calculate atat de asociatie, conform legii, cat si de tertii furnizori, conform contractelor de furnizare si conform legii.
Astfel conform Legii 230/2007 - Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, iar Norma metodologica de aplicare a Legii prevede in Art. 25. (1) - Asociaţia de proprietari poate calcula şi percepe penalizări de întârziere pentru suma neachitată, în condiţiile stabilite şi aprobate de comitetul executiv al asociaţiei de proprietari, în limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depăşi suma cotei restante la care s-a aplicat.
Prin urmare, proprietarii suporta penalizari numai pentru suma neachitata, avand dreptul si obligatia de a achita panala suma totala, iar asociatia va incasa sumele oferita la plata si nu va refuza incasarea, intrucat proprietarii vor suporta consecintele legale pentru sumele neincasate, avand dreptul sa se intoarca impotriva asociatiei pentru a fi despagubiti pentru daunele suportate pentru sumele refuzate la incasare, pe perioada incepand cu data refuzului incasarii si pana la data platii totale.
Va informez ca Legea 175/2010, care a intrat in vigoare la data de 23.07.2010, prevazand in Art. II. - (1)Proprietarii care îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi scutiţi de la plata penalităţilor generate de suma restantă cu titlu de bază. Prin cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari se înţelege datoria cu titlu de bază fără suma rezultată din penalităţi. (4) Sumele cu titlu de penalităţi datorate către asociaţiile de proprietari, anulate conform prezentei legi, vor fi anulate şi din obligaţiile contractuale existente între asociaţiile de proprietari şi societatea furnizoare de servicii.
Multumesc frumos pt raspuns .Se plateste pausal .Problema a intervenit cum am mai scris dupa ce unul sau unii locatari cu acordul asociatiei (presedintelui ) pe timp de iarna au incercat sa curete caloriferul ,au taiat si inlocuit tevi ,iar toata murdaria adunata a intrat in calorifere mai multe familii ramanand fara caldura .Desi inainte nu erau probleme cu incalzirea .
Ce este de facut in continuare ? Raspuns la cererea mea nu am primit ( sa ma scoata de la cheltuielile de inclazire incepand cu luna cu care nu am incalzire ,precizez ca au trecut doua luni ,s-a constatat ca nu este incalzire si cam atat .Cine trebuie sa remedizeze defectiunea si cine plateste pana la urma ?
@Luisa Mitroi
Articolul citat din Legea 175/2010 si-a incetat valabilitatea in iulie 2011. Deci problema cu penalizarile revine la situatia dinaintea acestei legi (articolul cu pricina a avut valabilitate 1 an de zile).
Interventie moderator
Va rog sa nu mai scrieti mesaje consecutive. Va puteti edita mesajul initial intr-o ora, daca nu s-a raspuns intre timp de catre alt utilizator.
@csillab
Ati incercat sa platiti si nu vi s-a primit suma partiala?
In al doilea rand inteleg din mesajele dv. ca problema nu a fost transata de conducerea asociatiei, asa ca va puteti astepta sa aveti dificultati. Cred ca trebuia sa fiti mai insistent cu rezolvarea intr-un fel sau altul a acestei probleme.
De reparat nu se putea repara atata timp cat instalatia era plina cu apa, dar vi se putea da un raspuns in legatura cu plata caldurii.
Numai in cazul dv. s-au infundat caloriferele?
Pausal sau contor?
Neiyre
Blocul in care locuiesc este racordat la reteaua de termoficare si pina in prezent plata in lista de intretinere pentru termoficare se constituia in baza ... (vezi toată discuția)