avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare caldura

Va rog frumos sa ma ajutati. Avem repartitoare in apartament, de ceva timp asociatia a reziliat contractul cu firma de repartitoare. Acum au inceput sa se strice repartitoarele si nimeni nu vrea sa le repare. Am renovat apartamentul si am vopsit caloriferele (sunt din fonta), unul dintre repartitoare nu mai sta la mijloc asa cum era montat si din cand in cand cade la baza caloriferului. Este un calorifer pe care nu il prea folosesc, i-am dat maxim drumul de 3 ori toata luna. A venit in control administratorul si a verificat datele furnizate de fiecare apartament. Cand a ajuns la noi a vazut repartitorul si ne-a zis ca tre sa il repozitionam. Dar nu are cine ca nu mai avem firma care sa se ocupa de repartitoare. Acum imi vine intretinere cu 360 lei mai mult, (cu toate ca eu nu am consumat mai mult) socata am mers sa vb cu administratorul sa il intreb de ce. Raspunsul dansului a fost halucinant! Chiar daca repartitorul merge, pt ca e la baza caloriferului cica nu inregistreaza si deci m-a bagat la pausal. Din totalul pausaluluia inmultit cu nr de mp ai camerei si atat i-a dat. Are voie sa faca asa ceva? Adica eu am incercat sa fac economie si mi-am pus haine in plus pe mine ca sa nu consum mult si platesc caldura mai multa? Exista vreo lege sau ceva care sa ii interzica sa faca asa ceva? Poate ca nu inregistreaza corect repartitorul, i-au in calcul ca o fi adevarat ce spune dumnealui, insa nu e normal sa ma bage la pausal, nu e normal sa stau cu caloriferul inchis si sa imi creasca caldura cu 360 lei. Va rog sa imi spuneti daca are dreptate sau nu!!!!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 12:51, 21 Februarie 2013
putin ilegal ce face , este datoria si obligatia administratie sa ia masuri in astfel de cazuri ! trecerea la pausal este doar o portita catre "mierea din borcan", adica mai trage si el 2-3 lei (pentru o tzuica) din ce bani strange din platile locatarilor din bloc....cinstit , stie cineva de la bloc care este costul si cum se imparte , acel pausal ...totul este trecut din burta si gata , s-a acoperit factura emisa....

Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
elga50, moderator
Atata timp cat asociatia a reziliat contractul cu firma de calcul, administratorul nu are dreptul sa faca calculul pe baza citirii repartitoarele.
Trebuie sa revina la calculul pe cota-parte indiviza.
Deci ce face el este ilegal, cu atat mai mult cu cat procedeaza arbitrar la calcule, nu se ocupa de probleme pe care le acoperea firma, respectiv repunerea corecta a repartitorului pe calorifer. El ar fi trebuit s-o faca.

Dar, inca o data, este ilegal calculul caldurii de persoane neautorizate sa faca acest lucru.
Iata ce spune Ordinul 343/2010 ANRSC:
Art. 1
...........
(4) Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare ANRSC.
(5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie o bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(6) În cazul în care repartizarea s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor în vigoare, cuantumul ajutorului lunar pentru încălzire se face pe baza unei repartizări care nu ţine cont indicaţiile repartitoarelor de costuri pentru încălzire.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
elga50, moderator
Multumesc pentru raspunsuri. Dupa serviciu, cum ajung acasa, merg sa am o discutie cu dumnealui.
elga50, nu am mai rezistat si am sunat la administrator sa ii spun ce m-ai invatat, raspunsul lui a fost "mirobolant": " Daca nu va convine cum impart eu nu aveti ce sa faceti, majoritatea locatarilor sunt deacord cu acest calcul si daca vreti o firma specializata care sa faca calculul duceti-va si platiti dumneavoastra firma. Majoritatea locatarilor nu mai doresc sa lucreze cu o firma specializata deoarece au costurile foarte mari." Apoi mi-a spus ca are treaba si sa vin sa vb in orele de program. Nu stiu ce sa ma mai fac. Credeti ca as putea sa fac rost de undeva de o parere autorizata daca acel repartitor, chiar daca este mai jos cazut si nu mai sta fix la mijloc, sa ii demonstrez ca inregistreaza corect? Am mai vb si cu cativa colegi care imi spuneau ca daca in camera ai o aeroterma ca sa faci caldura, repartitorul de pe calorifer inregistreaza caldura din camera, este adevarat?...Va rog din suflet sa ma ajutati cu un raspuns deoarece mi-a bagat la intretinere, numai pe un calorifer (cel din sufragerie care are repartitor dar repartitorul nu mai sta la mijloc si cade inspre baza caloriferului dar este lipit de el) 279 de unitati de consum numai pe o singura luna, asta in cazul in care acel calorifer, cumulat, nu i-am dat drumul decat maxim 7 ore.

Va multumesc anticipat de raspunsuri.
Cum va explicat si moderatorul daca s-a reziliat contractul cu firma de repartioare atunci se plateste caldura in functie de nr. de calorifere suprafata radianta din apartament .
Dv. ar trebui sa platiti la fel caldura ca si vecinul dv. daca aveti aceleasi nr. de camere si calorifere .

Alte discuții în legătură

Citirea repartitoarelor de catre administratia blocului MrOrange MrOrange Buna seara, Problema este urmatoarea: in urma cu aproximativ 7 ani (eu locuiesc de 5 ani in apartament) contractual cu firma care a montat, administrat si ... (vezi toată discuția)
Administratie comancorinaadelina comancorinaadelina Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea problema: administratorul de bloc mi-a atras atentia ca am caloriferul de la bucatarie foarte mare (in urma verificarii ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari - repartitoare dezdemona_dezy dezdemona_dezy buna seara . intrebarea mea meste urmatoarea si va multumesc pentru ajutorul care il dati oamenilor pe acest forum. acum 2 ani am montat in apartament ... (vezi toată discuția)