avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citirea repartitoarelor de catre administratia blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citirea repartitoarelor de catre administratia blocului

Buna seara,

Problema este urmatoarea: in urma cu aproximativ 7 ani (eu locuiesc de 5 ani in apartament) contractual cu firma care a montat, administrat si citit repartitoarele a dat faliment / cotractul a fost intrrupt. In urma cu un an mi-am schimbat caloriferele si odata cu acestea am cerut interventia firmei pentru a instala noile/vechile repartitoare . Atunci am aflat ca asa zisa firma care ar trebui sa citeasca contoarele nu mai functioneaza de 7 ani. Administratorul facea vizite sau proprietari lasau indici repartitoarelor in cutia administreatiei. In plus, consumul la unele apartamente era enorm fata de celelalalte.
Vreau sa fac reclamatie la OPC sau sa ii dau in judecata pentru faptul ca nu doresc incheierea unui contract cu o firma acreditata incurajand lipirea repartitoarelor pe calorifer de catre locatari - de 7 ani aceste repartitoare au fost la discretia administratoriului / presedintelui etc.
As vrea sa ii fortez intr-un fel sa grabeasca incheierea unui contract. In plus as vrea sa le cer o recalculare a indicilor si trecerea la pausal a tuturor apartamentor. Anul trecut si anul acesta sunt singurul apartamen din bloc caruia ii este calculate caldura la pausal X-(.

Multumesc pentru timpul acordat,
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 21:29, 14 Ianuarie 2014
1-ANPC nu se implica in solutionarea litigiilor existente intre proprietari prestatori de servicii
2-Concret pe cine intentionati sa dati in judecata ?
3-Daca de 7 ani,firma care colecta indexul individual consum si calcula c/v de plata nu mai functioneaza,in acest interval cine a calculat consumul indivdual ?
Daca nu a existat firma ,cine a perceput comisionul aferent calcularii consumului individual ?
4-
incurajand lipirea repartitoarelor pe calorifer de catre locatari -


Cine incurajeaza lipirea repartitoarelor pe calorifer ?
Ca si sistem tehnic,la nivelul corpului de calorifer exista 2 componente distincte robinetul termostat si repartitorul de cost
Robinetul termostat se infileteaza in instalatia de alimentare si corpul de calorifer
Repartitorul de cost ,respectiv piesa care inregistreaza consumul se fixeaza intre elementii corpului de calorifer cu sistem de prindere filet+piulita
Instalarea in conditii legale de robinet+repartitor ,este probata prin intocmirea de proces verbal ,astfel incat lipirea repartitoarelor pe calorifer de catre locatari,nu poate fi apreciata drept instalare autorizata
5-
Anul trecut si anul acesta sunt singurul apartamen din bloc caruia ii este calculate caldura la pausal


Daca sustineti ca detineti repartitoare de cost,care este justificarea pentru care perioada mentionata vi s-a calculat consumul in sistem pausal ?
Ati omis sa comunicati consumul ?
In Ordinul ANRSC 343/2010 se spune la art.1:
(4) Montarea şi/sau exploatarea repartitoarelor de costuri sau a contoarelor de energie termică la nivel de apartament se pot/poate realiza numai de persoane juridice autorizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, denumită în continuare ANRSC.
(5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie o bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
(6) În cazul în care repartizarea s-a făcut cu încălcarea dispoziţiilor în vigoare, cuantumul ajutorului lunar pentru încălzire se face pe baza unei repartizări care nu ţine cont indicaţiile repartitoarelor de costuri pentru încălzire.

"2-Concret pe cine intentionati sa dati in judecata ?"
Sincer, nu vreau sa obtin foloase din urma asociatei de locatari;doresc ca pentru anul trecut si anul acesta sa se i-a in considerare sistemul pausal pentru toate apartamentele / sau sa se faca o recalculare a acestor indexi; vreau sa fac o plangere impotriva acestora pentru nerespectarea legi mai sus mentionate; vreau ca asociatia sa functioneze legal.

"3-Daca de 7 ani,firma care colecta indexul individual consum si calcula c/v de plata nu mai functioneaza,in acest interval cine a calculat consumul indivdual ?
Daca nu a existat firma ,cine a perceput comisionul aferent calcularii consumului individual ?"
Administratorul caluleaza acest index (radet trimite catre ei factura pentru consum ex: 7 gigacalorii; administratorul colecteaza indexul fiecarui repartitor/apartament transform aest index in gigacalorie dupa care cosumul este alocat catre apartamente - ce am inteles eu dintr-o discutie; nu stiu daca contorul instalat de catre firma autorizata acum 7 ani, in subsolul blocului mai exista sau daca administratia foloseste acest contor // ex: pentru 364 de unitati inregistrate de repartitorele dintr un apartament reiese o plata de 200 Ron , suma pe care o aduga la intretinere)
Nu stiam de acest comision, presupun ca tot asociatia/administratorul beneficiaza de acesta.

"4-ine incurajeaza lipirea repartitoarelor pe calorifer ?"
Acum patru luni in timpul unei sedinte am anuntat inca odata asociatia , administratorul de faptul ca dupa schimbarea caloriferelor am nevoie de recalibrarea vechilor repartitoare/ instalarea unora noi. Raspunsul a venit in cor - din partea administratorului si a presedintelui asociatiei lipiti repartitoarele pe calorifer.Mi s-a mai spus ca sunt mai multe apartamente care au procedat la fel si nu sunt probleme. Eu stiu ca aceste repartitoare trebuiesc recalibrate/ programate pentru tipul si dimensiunea fiecarui calorifer . Aceasta este problema mea ...eu nu doresc reinstarea vechilor repartitoare decat dupa calibrarea si programarea acestora in functie de tipul fiecarui calorifer.

"5- Daca sustineti ca detineti repartitoare de cost,care este justificarea pentru care perioada mentionata vi s-a calculat consumul in sistem pausal ?
Ati omis sa comunicati consumul ?"
Repartitoarele sunt functionale dar au fost desigilate odata cu demontarea acestora de pe vechile calorifere; am cerut de
Am fost trecut la pausal dupa ce am comunicat catre administratie faptul ca repartitoarele au fost demontate in urma schimbarii caloriferelor. Administratia a avut o sedinta si au luat hotarat sa ma treaca la pausal.
Se poate supune si ca din cauza necomunicarii consumului am fost trecut la pausal.

Pentru inceput, o sa incerc la ANRSC.

Multumesc.
Se pare ca atat dvs. cat si as. prop. (conducerea) ati inteles total gresit repartizarea costurilor cu incalzirea prin repartitoare de costuri. Mai sus s-a facut trimitere la textul de lege care reglementeaza aceasta procedura.
Sigur ca ce s-a intamplat cu prima firma cu care ati incheiat acel contract de prestari de servicii, a fost foarte regretabil si v-au pus intr-o mare incurcatura.
Sigur, daca dvs. proprietarii ati hotarat ca repartizarea costurilor cu incalzirea sa se faca prin repartitoare de costuri, singura cale legala de a continua aceasta activitate ar fi fost sa va adresati unei alte firme - care foloseau pentru aceasta operatiune, repartitoare de acelasi tip, in schimb noua firma ar fi trebuit sa faca din nou inventarierea intregii instalatii de incalzire cu tot ce inseamna aceasta treaba, inclusiv pozitia geografica a apartamentelor, a tevilor verticale, etc. si introducerea acestor date in programul lor de calcul.
Ceea ce ati facut dvs. la asociatie, a fost total ilegal si probabil v-ati luat dupa niste pareri care s-au tot vehiculat pe la unele federatii ale as. proprietari.
Sincer sa fiu, nu cred ca ce vreti dvs. sa intreprindeti/reclamati acum va avea rezultatul scontat, deoarece la asociatia dvs. costurile incalzirii s-a facut aiurea. Cum sa incurajezi un proprietar sa-si lipeasca repartitoarele pe noile calorifere? Cum sa soliciti recalibrarea repartitoarelor dupa noile calorifere si unde ati auzit dvs. despre aceasta chestiune?
Repet, pentru a nu se zice ca ati investit niste bani degeaba, v-ati gandit sa faceti calcule aiuristico-fantastice... Nu pot sa zic ca metodele actuale, aceptate acum de legislatie ar fi mai de Doamne-ajuta, dar nici chiar asa... Ca v-au pus la pausal, este iar o hotarare gresita pe care conducerea asociatiei a luat-o...
Buna ziua,

In primul rand, doresc sa se respecte ordinul ANRSC. Toate apartamentele trebuiesc trecute la pausal incepand cu luna aceasta , iar asociatia sa grabeasca incheierea unui contract cu o firma autorizata care sa instaleze repartitoare si contoare noi; asta in cauzul in care se mai doreste folosirea acestui sistem pe repartitoare.
Hotararea de a folosi repartitoarele de costuri a fost luata inainte ca eu sa ma mut in acest bloc. Am aflat abia anul trecut dupa schimbarea caloriferelor ca, firma care trebuia sa se ocupe de exploatarea acestor contoare nu exista.
Calculele sunt facute de catre asociatia de locatari (am aflat acest lucru de la ei in incercarea mea de afla cum functioneaza si de ce nu se apeleaza la o firma autorizata).
Este pentru prima data cand ma confrunt cu asemenea probleme si din aceasta cauza am incercat sa detaliez acesta problema.
La aceeasi concluzie am ajuns si eu dar dat fiind faptul ca am fost prost indrumat de catre asociatia de locatari si am actionat in buna credinta lucrurile au iesit prost. Daca puteti si doriti ca rog sa imi spuneti pas cu pas ce actiuni as putea sa intreprind in vederea remedieri problemei.

Multumesc pentru raspuns,

Alte discuții în legătură

Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura Raluca1Alexe Raluca1Alexe Va rog frumos sa ma ajutati. Avem repartitoare in apartament, de ceva timp asociatia a reziliat contractul cu firma de repartitoare. Acum au inceput sa se ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura.calcul caldura. RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Am cumparat un ap. cu 2 cam in 05.11.2015 si m-am mutat in el cu 01.12.2015. Cu toate ca lunile oct. si nov. 2015 nu a locuit nimeni in ap. si caloriferele ... (vezi toată discuția)