avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Citirea repartitoarelor de catre administratia blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Citirea repartitoarelor de catre administratia blocului

Buna seara,

Problema este urmatoarea: in urma cu aproximativ 7 ani (eu locuiesc de 5 ani in apartament) contractual cu firma care a montat, administrat si citit repartitoarele a dat faliment / cotractul a fost intrrupt. In urma cu un an mi-am schimbat caloriferele si odata cu acestea am cerut interventia firmei pentru a instala noile/vechile repartitoare . Atunci am aflat ca asa zisa firma care ar trebui sa citeasca contoarele nu mai functioneaza de 7 ani. Administratorul facea vizite sau proprietari lasau indici repartitoarelor in cutia administreatiei. In plus, consumul la unele apartamente era enorm fata de celelalalte.
Vreau sa fac reclamatie la OPC sau sa ii dau in judecata pentru faptul ca nu doresc incheierea unui contract cu o firma acreditata incurajand lipirea repartitoarelor pe calorifer de catre locatari - de 7 ani aceste repartitoare au fost la discretia administratoriului / presedintelui etc.
As vrea sa ii fortez intr-un fel sa grabeasca incheierea unui contract. In plus as vrea sa le cer o recalculare a indicilor si trecerea la pausal a tuturor apartamentor. Anul trecut si anul acesta sunt singurul apartamen din bloc caruia ii este calculate caldura la pausal X-(.

Multumesc pentru timpul acordat,
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 21:29, 14 Ianuarie 2014
1. Repartitoarele nu se recalibreaza si nu se verifica metrologic, nefiind aparate de masura.
Dupa schimbarea caloriferelor se modifica acel coeficient cu care se inmulteste indicatia repartitorului. Aceasta recalculare a coeficientului se poate face doar de o firma autorizata.
2. Aveti dreptul de a solicita (de preferat in instanta) refacerea calculelor pe ultimii trei ani, repartizarea caldurii facandu-se dupa suprafata utila, nu dupa indicatia repartitoarelor.
3. Din experienta personala va pot spune ca sistemul repartitoarelor, asa cum e aplicat la noi (teoretic dupa lege, dar incorect dpdv tehnic) este hotie pe fata asa ca mai bine renuntati la el.
Ultima modificare: Vineri, 10 Ianuarie 2014
Carturarul, utilizator
Buna seara,

Multumesc pentru informatii.

1-Art 1 al 5 din Ordinul ANRSC nr 343/2010 precizeaza concret (
5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizării,

Daca puteti face dovada ca administratorul de imobil nu este autorizat pentru calcularea consumului de caldura in baza indexului repartitorului de cost,aveti castig de cauza
Intre eventualele deficiente referitoare la aplicarea unitara a normelor de repartizare si calcul consum individual caldura si functionarea legala a asociatiei de proprietari este o diferenta semnificativa,nelegalitatea functionarii , trebuind legal probata
4-
administratorul de faptul ca dupa schimbarea caloriferelor am nevoie de recalibrarea vechilor repartitoare/ instalarea unora noi
.
Repartitoarele de cost nu se recalibreaza
Chiar daca proprietarul a inteles sa remedieze/inlocuiasca corpul; de calorifer,pot fi utilizate repartitoarele de cost - daca se afla in stare tehnica de functionare
Multumesc...nu situ cum as putea sa demonstrez ca personalul administratiei nu este autorizat. In cazul in care ar fi autorizati, nu exista conflict de interese?
O sa contactez un avocat pentru mai multe detalii. As vrea sa cer o recalculare pentru ultimi 2, 3 ani.
Avand in vedere ca autorizatia este la el dumneavoastra contestati legaliatea calculelor la caldura si, NEAPARAT, cereti sa va arate autorizatia si toate calculele, lucru necesar deoarece la noi cand Asociatia de propietari iti cere mai mult decat are dreptul legile noastre tampite te obliga, daca contesti calculele, sa dovedesti tu ca nu e corect, nu cei care vin cu pretentii asupra ta, asa cum ar fi normal, deoarece toate actele sunt la ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impartire caldura cu repartitoare piticot20 piticot20 Buna ziua, Vin cu o rugaminte, tocmai am primit factura de la RADET cu incalzirea si habar nu am cum sa o calculez. La noi in bloc sunt repartitoare, pana ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura Raluca1Alexe Raluca1Alexe Va rog frumos sa ma ajutati. Avem repartitoare in apartament, de ceva timp asociatia a reziliat contractul cu firma de repartitoare. Acum au inceput sa se ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura.calcul caldura. RIZEAFLORICA RIZEAFLORICA Am cumparat un ap. cu 2 cam in 05.11.2015 si m-am mutat in el cu 01.12.2015. Cu toate ca lunile oct. si nov. 2015 nu a locuit nimeni in ap. si caloriferele ... (vezi toată discuția)