1. Pe perioada cat ati fost in CFP pentru cresterea copilului plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
2. Dar pentru ca plata contributiei sa fie facuta trebuia ca in momentul in care ati intrat in CFP sa anuntati, in scris, Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) despre aceasta si sa anexati copie dupa cererea facuta, cu aprobarea angajatorului pe ea.
Multumesc tare mult pentru raspuns. Deduc ca anuntarea AJPIS nu e de datoria angajatorului, corect? N-am stiut decat ca trebuie sa-mi anunt angajatorul in scris si sa-i dau si copie dupa certificatul de nastere, ceea ce am facut. De AJPIS aud prima data. Poate ma lasa sa-i anunt retroactiv sau poate i-a anuntat angajatorul fara stirea mea.
Sanatate si multumesc inca o data!
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.
(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 10.
Persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta pot beneficia, dupa implinirea de catre copil, cu exceptia copilului cu handicap, a varstei de un an, de concediul fara plata prevazut la art. 6 din ordonanta de urgenta.
Art. 11.
Concediul fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului prevazut la art. 6 din ordonanta de urgenta se acorda de catre angajator pe baza de cerere, insotita de copia livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului si, dupa caz, de actele doveditoare privind situatia juridica a copilului fata de persoana indreptatita.
Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).
(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.
(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.
(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.
3. AJPIS este institutia care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, aici merg actele depuse la Primarie.