OUG nr.111/2010 prevede:
Art. 6
(1) După împlinirea de către copil a vârstei de un an, cu excepţia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a) au dreptul la concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani.
(2) Cererea pentru acordarea concediului fără plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistrează la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
art.22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.
1. Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an aveti dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
2.- Acest concediu fara plata pentru cresterea copilului este stagiu de cotizare la sanatate si perioada asimilata stagiului de cotizare pentru pensie si somaj si vechime in munca si in specialitate.
- Pentru a nu pierde aceste avantaje aveti obligatia de a comunica in scris Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) faptul ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 33.
(1) In vederea asigurarii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanelor beneficiare de drepturile prevazute la art. 2 alin.(1)-(3), art.6 alin. (1) si art.31 alin.(1) si (2) din ordonanta de urgenta, agentiile teritoriale au obligatia de a vira lunar caselor de asigurari de sanatate teritoriale contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si de a transmite tabelul nominal privind persoanele beneficiare
...
Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).
(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.
(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.
(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.
Art. 35.
Pentru persoanele prevãzute la art. 33 şi 34, agenţiile teritoriale au obligaţia lunar sã vireze contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate şi sã depunã pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã contribuţiile Declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate. Modalitatea de depunere a declaraţiei este stabilitã prin Hotãrârea Guvernului nr. 1.397/2010 privind modelul, conţinutul, modalitatea de depunere şi de gestionare a Declaraţiei privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate.
Art. 36.
(1) Perioada în care se beneficiazã de indemnizaţie pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în sistemul public de pensii, precum şi în sistemul asigurãrilor sociale de şomaj.
(2) În vederea înregistrãrii în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de şomaj a perioadelor asimilate prevãzute la alin. (1), agenţiile teritoriale au obligaţia de a depune lunar la casa teritorialã de pensii, precum şi la agenţia teritorialã pentru ocuparea forţei de muncã, în termenul şi în condiţiile stabilite de lege, Declaraţia privind obligaţiile de platã a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominalã a persoanelor asigurate.