avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu fara plata ptr cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu fara plata ptr cresterea copilului

In timpul concediului fara plata ptr cresterea copilului am voie sa realizez venituri din drepturi de proprietate intelectuala?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:30, 25 Iunie 2014
1. - Daca ati optat pentru concediu cerstere copil (CCC) pana la varsta de 1 an, dupa incetarea CCC puteti solicita concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.
- In timpul acestui concediu sunteti asigurata la sanatate si nu puteti obtine ale venituri din prestarea unei activitati profesionale.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 33.
(1) In vederea asigurarii in sistemul asigurarilor sociale de sanatate a persoanelor beneficiare de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1)-(3), art. 6 alin. (1) si art. 31 alin. (1) si (2) din ordonanta de urgenta, agentiile teritoriale au obligatia de a vira lunar caselor de asigurari de sanatate teritoriale contributia individuala de asigurari sociale de sanatate si de a transmite tabelul nominal privind persoanele beneficiare

(2) Agenţiile teritoriale transmit Agenţiei, pânã la data de 15 a fiecãrei luni pentru luna anterioarã, fundamentarea creditelor necesare pentru plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate pentru persoanele beneficiare.

(3) Agenţia solicitã Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale creditele bugetare prevãzute la alin.(2) centralizate la nivelul întregii ţãri pânã cel târziu la data de 20 a fiecãrei luni.

Art. 34.
(1) Persoanele îndreptãţite care se aflã în concediul fãrã platã prevãzut la art. 6 alin. (1) din ordonanţa de urgenţã au obligaţia sã comunice în scris agenţiei teritoriale aceastã opţiune, pentru a se putea plãti contribuţia individualã de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzutã la art. 33 alin.(1).

(2) Comunicarea va fi însoţitã în mod obligatoriu de adeverinţa de la angajator cã persoana se aflã în concediu fãrã platã sau, dupã caz, de declaraţia pe propria rãspundere cã nu realizeazã venituri supuse impozitului, precum şi de orice alte documente solicitate de agenţia teritorialã.

(3) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se efectueazã începând cu luna transmiterii comunicãrii.

(4) Pentru persoanele prevãzute la alin. (1) care nu comunicã datele menţionate, plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate nu poate fi efectuatã pânã la comunicare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu 1 an fara plata veronik veronik Buna seara, Intentionez sa-mi iau concediu pentru cresterea copilului pe o perioada de un an si as vrea sa stiu daca exista un cadru legal ca dupa acest an ... (vezi toată discuția)
Concediul fara plata pentru cresterea copilului se considera stagiu de cotizare? crimhilda1982 crimhilda1982 Buna ziua, Am beneficiat de concediu crestere copil pana la un an cu indemnizatie, urmat de concediu crestere copil pana la 2 ani fara indemnizatie. Copilul ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru cresterea copilului OanaIos OanaIos Buna ziua, Sper sa ma puteti ajuta deoarece nu am gasit aceasta informatie nicaieri. Am optat pentru concediul de crestere a copilului pe o perioada de 1 an. ... (vezi toată discuția)