va rog sa-mi spuneti daca modul de calcul al pensiei(anticipate/la limita varsta) tine cont de salariul din ultimii ani lucrati. Eu am dreptul la pensie anticipata abia la 30.11.2014, dar de la 01.03.2013 nu mai lucrez( nu mai am venituri). Acum stiu ca se face un calcul in functie de pct de pensie dar nu stiu daca acesta este influentat de ultimul salariu sau de cotatizatia pentru pensie , care in acest moment este 0.
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul uniotar de pensii publice:
Art. 94
(1) Cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.
...
Art. 95
(1) Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 sau, dupa caz, anexa nr.6.
...
Art. 96
(1) Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate in anul calendaristic respectiv.
(2) Punctajul lunar se calculeaza prin raportarea castigului salarial brut/solda bruta sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
...
2. Asadar la calculul punctajului se au in vedere toate lunil din perioada in care atiplatit contributoia la pensie, nu numai ultimii ani.
3. Faptul ca in ultimii ani nu mai contribuiti la pensie nu are relevanta daca indepliniti conditiile pentru a beneficia de una dintre pensii.
Pensie invaliditate
ovidix
As dori sa aflu ce pensie o sa am ,fiind pensionat pe caz de boala gr 2,cu vechime de 27 ani ,avind 48 ani ,ultimul salariu fiind de 1065.Va multumesc ,astept ... (vezi toată discuția)