avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gardul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gardul

Daca vecinul vrea sa faca gardul, cu materiale scumpe si eu nu sunt de acord, si insista ca ma baga sa platesc un gard pe care il vrea el, cum sa procedez?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mediator_Constantinescu , utilizator 14:29, 5 Aprilie 2013
Codul civil stipuleaza posibilitatea de a ingradi proprietatea, dar si posibilitatea de a obliga vecinii la constructia unei "despartituri" in comun.

"Art. 561
Dreptul de Ingradire
Orice proprietar poate sa isi ingradeasca proprietatea, suportand, in condiiile legii, cheltuielile ocazionate."
"Art. 662
Obligatia de construire a despartiturilor comune
(1) Oricare vecin ii poate obliga pe proprietarii fondurilor invecinate la construirea unor despartituri comune.
(2)In ipsa unor dispozitii generale, a regulilor de urbanism sau a obiceiurilor locului, inaltimea zidului comun se stabileste de parti, dar fara a depasi 2 m, socotindu-se si coama zidului."

Legea da aceasta posibilitate de a fi obligat sa construiesti in comun cu vecinul un gard, zid sau o forma de despartitur, insa prin "comun" se intelege: al amandoura, construit impreuna, insa in egala masura si in interesul amandoura.

Vecinul are dreptul sa va actioneze in judecata pentru a obtine obligatia de a construi in comun zidul, insa in acest caz va trebui sa tina cont si de interesele dumneavoastra, pt ca gardul devine comun. Atentie la un astfel de proces, daca nu este sustinut bine de dvs (punctarea caracterului comun si in ce priveste alegerea tipului de despartitura), puteti in final sa fiti obligat sa faceti doar cum vrea vecinul, fara a tine cont si de optiunea dvs.
Niciunde in vreo lege nu se spune ca este obligatoriu sa se construiasca un anumit fel de gard ( cu exceptia unor specificatii obligatorii din planurile de urbanism).

Stituatia poate capata o rezolvare si prin mediere. (in afara unui proces sau in cadrul unui proces). Puteti regla prin mediere ce tip de gard construiti, sau chiar il puteti lamuri - daca aveti argumente si vecinulle accepta, sa il construiasca singur, daca il vrea intr-un anumit fel, scump.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! detin un teren fara constructie pe el. unul dintre ... Nicolek Nicolek Buna ziua! Detin un teren fara constructie pe el. unul dintre vecini vrea sa puna gard de beton. Sunt obligata sa platesc jumatate de gard? Specific ca terenul ... (vezi toată discuția)
Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Recent, vecinul vecinul vrea sa isi construiasca gardul care ne separa... Mariusmc2023 Mariusmc2023 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu o informatie.Recent,vecinul vrea sa isi construiasca gardul care ne separa,gard care este al lui si este din plasa. Acum vrea ... (vezi toată discuția)