Codul civil stipuleaza posibilitatea de a ingradi proprietatea, dar si posibilitatea de a obliga vecinii la constructia unei "despartituri" in comun.
"Art. 561
Dreptul de Ingradire
Orice proprietar poate sa isi ingradeasca proprietatea, suportand, in condiiile legii, cheltuielile ocazionate."
"Art. 662
Obligatia de construire a despartiturilor comune
(1) Oricare vecin ii poate obliga pe proprietarii fondurilor invecinate la construirea unor despartituri comune.
(2)In ipsa unor dispozitii generale, a regulilor de urbanism sau a obiceiurilor locului, inaltimea zidului comun se stabileste de parti, dar fara a depasi 2 m, socotindu-se si coama zidului."
Legea da aceasta posibilitate de a fi obligat sa construiesti in comun cu vecinul un gard, zid sau o forma de despartitur, insa prin "comun" se intelege: al amandoura, construit impreuna, insa in egala masura si in interesul amandoura.
Vecinul are dreptul sa va actioneze in judecata pentru a obtine obligatia de a construi in comun zidul, insa in acest caz va trebui sa tina cont si de interesele dumneavoastra, pt ca gardul devine comun. Atentie la un astfel de proces, daca nu este sustinut bine de dvs (punctarea caracterului comun si in ce priveste alegerea tipului de despartitura), puteti in final sa fiti obligat sa faceti doar cum vrea vecinul, fara a tine cont si de optiunea dvs.
Niciunde in vreo lege nu se spune ca este obligatoriu sa se construiasca un anumit fel de gard ( cu exceptia unor specificatii obligatorii din planurile de urbanism).
Stituatia poate capata o rezolvare si prin mediere. (in afara unui proces sau in cadrul unui proces). Puteti regla prin mediere ce tip de gard construiti, sau chiar il puteti lamuri - daca aveti argumente si vecinulle accepta, sa il construiasca singur, daca il vrea intr-un anumit fel, scump.