avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie cu salar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie cu salar

pensionar anticipat,pot sa lucrez? Am 63 de ani si m-am pensionat anticipat. Doresc sa stiu daca am vreo posibilitate sa lucrez legal pentru a-mi intregi castigul, deoarece pensia imi este aproape injumatatita pana la varsta legala. Am peste 43 de ani de munca
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
doichitahorescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 11 Aprilie 2013
Beneficiarii unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate partiale nu se regasesc in categoria celor despre care se afirma expres ca pot cumula pensia cu salariul.

Astfel art. 118 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stipuleaza ca pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas.

Sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, poate cumula pensia cu venituri din activitati profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, daca acestea nu depasesc 35% din castigul salarial mediu brut (art. 118)

Mai multe detalii gasiti aici
www.avocatnet.ro/content/art...
1. Daca la data pensionarii aveati un stagiu de cotizare de 43 de ani nu trebuia sa vi se aplice nici o penalizare.

2. Cititi in decizia de pensionare care este stagiul efectiv de cotizare, poate nu e 43 de ani.
din pacate lipsesc 6 luni si 13 zile. exista 0are posibilitatea platii asigurarii pentru aceste luni astfel sa-mi primesc pensia intregita.?
De la pensie anticipata partiala puteti trece numai la pensie pentru limita de varsta cand transformarea se face din oficiu, asa ca nu are rost sa incheiati un contract de asigurare cu Casa de Pensii.
Retroactiv nu se mai poate incheia un contract de asigurare cu Casa de Pensii...

Alte discuții în legătură

Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã? Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Am 59 de ani şi contribuţie la stat de 35 de ani.Pot ieşi la vârsta de 60 de ani la pensie anticipat? Cu cât sunt penalizat? Iar după ce obţin decizia ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)