avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... cumul pensie cu salar
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

cumul pensie cu salar

pensionar anticipat,pot sa lucrez? Am 63 de ani si m-am pensionat anticipat. Doresc sa stiu daca am vreo posibilitate sa lucrez legal pentru a-mi intregi castigul, deoarece pensia imi este aproape injumatatita pana la varsta legala. Am peste 43 de ani de munca
Ultima modificare: Vineri, 5 Aprilie 2013
doichitahorescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 11 Aprilie 2013
Parerea mea este ca va puteti completa stagiul de cotizare de 43 de ani(fara stagiu asimilat) pentru pensie anticipata fara penalizare,facand un contract de asigurare cu casa locala.
Platiti lunar 244 de lei pe luna,pentru cele 6 luni si 13 zile.Astfel peste 7 luni veti scapa de penalizarea de aproximativ 18% si veti mai castiiga si cativa lei la pensie.


Carp Mircea a scris:
...Astfel peste 7 luni veti scapa de penalizarea de aproximativ 18% si veti mai castiga si cativa lei la pensie.


Ar fi bine sa fie asa dar care este baza legala?
Legea 263/2010

Art.6

(2) Se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, in conditiile prezentei legi, avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public, precum si orice persoana care doreste sa se asigure, respectiv sa isi completeze venitul asigurat.

Eu nu va contrazic.
-De unde reiese ca un pensionar anticipat partial,nu are dreptul sa se asigure pentru completarea stagiului,sau pentru suplimentarea venitului asigurat ?
-Sau,cine nu are dreptul(exceptii)sa incheie contract de asigurare sociala ?



1. - Eu nu am spus ca nu poate incheia un comntract de asigurare cu Casa de Pensii.
- O poate face chiar daca este pensionar dar nu il ajuta prea mult, cheltuiala este prea mare si nu merita.

2. Eu ma refeream la faptul ca in cazul in care isi completeaza stagiul de cotizare de 43 de ani nu poate sa treaca de la pensie anticipata partiala la pensie anticipata, asa cum a intrebat user-ul si asa cum ati sugerat dvs.
Exceptii sunt de la incheierea unui contract de asigurare sociala , insa detalierea acestora excede subiectul acestui topic ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dacã ies anticipat la pensie mai am dreptul la muncã? Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Am 59 de ani şi contribuţie la stat de 35 de ani.Pot ieşi la vârsta de 60 de ani la pensie anticipat? Cu cât sunt penalizat? Iar după ce obţin decizia ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)
Cim pensionar otto2009 otto2009 Lucrez ca infirmiera intr-un spital de stat.La data de 15 august 2015 indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. In conditiile in care ... (vezi toată discuția)