Buna seara.
Stiu ca s-a tot discutat problema somajului dar dupa cum am observat , cazurile difera .De aceea v-as ruga sa ma sfatuiti daca se poate si pe mine.Problema e urmatoarea:Lucrez de trei ani si jumatate la aceeasi societate si din motive personale ( patronul imi face zilele un cosmar, mi-a scazut din salariu , ma ameninta ca imi voi pierde locul de munca si lucrez peste 200 de ore lunar).Vreau sa plec de la aceasta societate dar daca nu beneficiez de ajutor de somaaj , imi va fi extrem de greu ,pt ca nu am alte venituri si un minor de intretinut iar patronul m-a avertizat ca nu-mi semneaza cererea de somaj daca plec pe motiv ca va angaja oricum pe altcineva in locul meu si legea nu-i permite.Intrebarea mea este , daca exista vreo posibilitate de a-mi obtine dreptul la somaj fara a fi nevoie de acordul lui.Doar am platit atata timp catre stat taxe peste taxe si mi se pare nedrept sa raman total descoperita pana imi gasesc alt loc de munca
Va multumesc .
Pentru a beneficia de somaj este necesar sa indepliniti urmatoarele conditii :
- un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare date depuneri cererii
- incetarea c.i.m. sa fi fost facuta din motive nemputabile salariatului, in baza urmatoarelor articole: art. 56 lit. a), b), c), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Indemnizatia de somaj nu este platita de catre angajator, ci din bugetul de stat.
In cazul concedierilor individuale, angajatorul poate angaja alte persoane doar nu pe posturi pe care le-a desfiintat.
Multumesc pt ca m-ati ,,luminat" cu privire la drepturile prevazute de lege dar cum spuneam , ceea ce mi s-a sugerat de catre sefi este faptul ca nu-mi vor semna pt intrarea in somaj pe motiv ca vor sa angajeze pe acelasi post pe altcineva in cazul in care plec , in felul asta fortandu-ma sa-mi dau demisia.Acest lucru fiind facut evident din rautate pt ca societatea e in pragul falimentului si angajarea altei persoane ar fi inutila(eu fiind singurul angajat in societate).As fi vrut sa aflu daca pot sa intru in somaj chiar daca ei nu-mi semneaza si cum procedez, merg intai la ITM sau le predau direct lor cererea?Asta in cazul ca este posibil sa obtin aprobarea si in caz ca nu-s de acord si nu vor sa semneze , pot sa fac contestatie ?
Nu ati fost atent la raspunsurile competente date de "elis".
Pentru a primi indemnizatie de somaj nu trebuie sa faceti cerere la angajator sau la ITM. Daca va inceteaza CIM conform articolelor din Codul muncii precizate de "elis", depuneti actele necesare la AJOFM si veti primi indemnizatia de somaj.
Puteti contesta incetarea contractului individual de munca daca s-a facut uz de un articol din Codul muncii care nu va permite sa primiti indemnizatia de somaj.
Multumesc pt interventie , am fost foarte atenta dar dincolo de limitele legale , care imi pot oferii o ,,portita" ca sa zic asa , ma interesau exact pasii care trebuiau urmati si ce fac in cazul in care seful nu e de acord cu legea si articolele invocate de mine ?Probabil ca atunci ajung sa depun contestatie ....nu stiu.
Insist pe aceasta tema pt ca aici este vorba de rea vointa iar in cazul acesta e destul de greu ca lucrurile sa iasa in favoarea angajatului.Uitasem sa va spun ca ,una din constrangerile cu care ma forteaza sa plec este micsorarea salariului cu 100 lei (100.000 lei vechi) pe motiv ca nu-si mai permite plata taxei asigurarilor catre stat de cand salariul s-a facut 720.Este legal ?