Buna ziua! Revin din nou cu o alta nedumerire ! Am aflat acuma ca administratorii de bloc si femeile de servici nu mai au voie sa fie angajati cu contract civil de munca inregistrat doar la Directia fiscala ci trebuie sa aiba un contract de munca inregistrat la I.T.M. sau sa devina P.F.A. ! Amenzile sunt foarte ridicate, in jur de 10.000 lei de persoana angajata ! Ce stiti de problema asta? Ma puteti ajuta cu un raspuns?
In mod legal, activitatea administratorului se desfasoara in baza unui CIM sau a unui contract de prestari servicii incheiat intre Asociati de proprietari si PFA. In caz contrar, amenzile sunt destul de ridicate si se aplica atat angajatorului cat si angajatului.
Administratorul si ingrijitorii trebuie angajati cu CIM cu timp de lucru partial.
- aceste contracte sunt inregistrate prin programul Revisal la ITM in urma unei proceduri speciale, dar nu de netrecut....
- veniturile lor declarate lunar prin Declaratia 112 la ANAF (pentru asta va trebuie un certificat de semnatura electronica deoarece aceasta declaratie se depune numai online si semnata electronic);
- pentru aceste contracte, ca si pentru contractele de mandat, socotite contracte cu venituri similare salariilor, se platesc contributii si pentru asigurat (administrator, femeie de serviciu) si contributii pentru angajator.
Puteti opta, dar numai pentru functia de administrator, pentru un contract civil de prestari servicii, fie cu o firma de administrare imobile, fie cu o PFA.
Pentru serviciul de curatenie aveti numai doua variante, fie CIM, asa cum l-am descris mai sus, fie o firma de curatenie sau daca contractati o firma de administrare poate au ei asigurat si acest serviciu sau o angajeaza pe femeia dv. de serviciu.
Cu norma intreaga sau cu timp partial tot CIM este. Dar aceasta catalogare, in realitate, nu tine neaparat de timpul efectiv lucrat ci de salariul negociat. Un administrator poate avea 2 ore ca program de incasari pe zi dar are de lucru si peste aceste 2 ore cu intocmirea documentelor, legatura cu furnizorii, aprovizionare, supraveghere curatenie, supravreghere reparatii, constatare sesizari, trezit la miezul noptii pentru a interveni la avarii, verificarea indexului apometrelor, inlocuirea unor becuri arse sau reparatia unei yale.. ca sa nu mai amintesc de calculul penalizarilor, intocmirea listelor de plata...
Asa ca din punct de vedere al timpului lucrat multi administratori muncesc peste 8 ore la asociatei, acasa, deplasari prin oras...
Problema se pune de angajare cu timp partial daca salariul negociat este mai mic decat cel minim stabilit la nivel national. Asa ca daca am negociat un salariu de 400 lei/luna trebuie sa incheiem CIM cu timp partial (maxim 4 ore/zi) dar daca am negociat 800 lei/luna (asa ma avut noi ultimul administrator angajat cu CIM) putem fara probleme incheia CIM cu 8 ore/zi.
Demitere
ContSters189595
care sunt pasii legali ce trebuiesc urmati pt demiterea femeii de servici?
precizez ca este angajata cu conventie civila.
in urma neindeplinirii sarcinilor ... (vezi toată discuția)