avocat_bogdan_marinescu1975 a scris:
Evident constituie cheltuieli deductibile, în registrul jurnal se înregistrează , ori îi plătiţi preşedintelui din bugetul de cheltuieli ori compensatu cu suma ce o datorează la întreţinere, adică plăteşte mai putin, conform valorii bonurilor.
Nu discutam la asociatiile de proprietari de cheltuieli deductibile sau nedeductibile. Aceste notiuni si catalogari se folosesc de persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care platesc impozitul de 16% pe profit dupa scaderea (deducerea) cheltuielilor legale. Ori asociatia de proprietari este forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu.
Nu exista un "buget de cheltuieli" din care sa se plateasca...
Nu sunt permise asemenea compensari; fiecare venit si cheltuiala se inregistreaza separat si se platesc sau se incaseaza separat.
@Lidiaeurope,
Raspunsul corect a fost postat de @thran, la care completez:
Indiferent ca este un bon fiscal sau mai multe acesta (acestea) trebuie sa aiba o explicatie. Asa ca faceti un decont de cheltuiel. Adica luati o foaie A5 pe care scrieti ce reprezinta bonul sau fiecare bon (pe aceeasi foaie). Faceti totalul si atasati aceasta explicatie impreuna cu toate bonurile capsate pe aceasta foaie la registrul de casa. Scadeti suma din registrul de casa si dati banii presedintelui care si semneaza pe acel decont de cheltuieli.
Puteti cumula mai multe cheltuieli pe acelasi decont daca acestea au acelasi regim. Adica cheltuielile prin bon fiscal ce se repartizeaza pe cota indiviza la intreaga asociatie le puteti deconta pe acelasi decont. Cele care sunt doar pe o scara de bloc, pe decont separat; cele pe apartamente, pe alt decont... Asta o faceti pentru a va fi usor sa repartizati cheltuielile respective pe listele de plata exact acolo unde le este locul si sa puteti da explicatii oricui pentru ce ati cheltuit acei bani si de ce au fost repartizate cheltuielile la intreaga asociatie, la o singura scara sau la un singur apartament.