avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Recuperare cheltuieli xerox, transport asociatie de ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Recuperare cheltuieli xerox, transport asociatie de proprietari

Buna seara.

Spuneti-mi va rog daca presedintele asociatiei de proprietari a cumparat consumabile necesare asociatiei din banii proprii,cum ii poate recupera si unde inregistrez bonurile fiscale? Mentionez ca tinem contabilitatea in partida simpla.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 07:25, 10 Aprilie 2013
Evident constituie cheltuieli deductibile, în registrul jurnal se înregistrează , ori îi plătiţi preşedintelui din bugetul de cheltuieli ori compensatu cu suma ce o datorează la întreţinere, adică plăteşte mai putin, conform valorii bonurilor.
Multumesc. Legat de inregistrarea bonurilor fiscale: sunt foarte multe si imi vine foarte greu sa inregistrez asa multe..cum procedez pt a inregistra o singura data suma totala cheltuita? Mentionez ca presedintele mi-a sugerat sa facem un fond de cheltuieli admin.-gospodaresti ..este posibil si legal asa ceva?
Multumesc mult.
Toate cheltuielile pe care le faceti pentru asociatia de proprietari se scad din registru de casa si se repartizeaza lunar in listele de intretinere pe cota-parte de proprietate fiecarui apartament, nu este nevoie sa faceti un fond special pentru cheltuielile administrative.
Trebuie sa aveti fond de rulment si puteti sa stabiliti si un fond de reparatii care se repartizeaza in functie de cota-parte indiviza.
avocat_bogdan_marinescu1975 a scris:

Evident constituie cheltuieli deductibile, în registrul jurnal se înregistrează , ori îi plătiţi preşedintelui din bugetul de cheltuieli ori compensatu cu suma ce o datorează la întreţinere, adică plăteşte mai putin, conform valorii bonurilor.

Nu discutam la asociatiile de proprietari de cheltuieli deductibile sau nedeductibile. Aceste notiuni si catalogari se folosesc de persoanele juridice platitoare de impozit pe profit care platesc impozitul de 16% pe profit dupa scaderea (deducerea) cheltuielilor legale. Ori asociatia de proprietari este forma de asociere autonoma si nonprofit a majoritatii proprietarilor dintr-un condominiu.
Nu exista un "buget de cheltuieli" din care sa se plateasca...
Nu sunt permise asemenea compensari; fiecare venit si cheltuiala se inregistreaza separat si se platesc sau se incaseaza separat.

@Lidiaeurope,
Raspunsul corect a fost postat de @thran, la care completez:
Indiferent ca este un bon fiscal sau mai multe acesta (acestea) trebuie sa aiba o explicatie. Asa ca faceti un decont de cheltuiel. Adica luati o foaie A5 pe care scrieti ce reprezinta bonul sau fiecare bon (pe aceeasi foaie). Faceti totalul si atasati aceasta explicatie impreuna cu toate bonurile capsate pe aceasta foaie la registrul de casa. Scadeti suma din registrul de casa si dati banii presedintelui care si semneaza pe acel decont de cheltuieli.
Puteti cumula mai multe cheltuieli pe acelasi decont daca acestea au acelasi regim. Adica cheltuielile prin bon fiscal ce se repartizeaza pe cota indiviza la intreaga asociatie le puteti deconta pe acelasi decont. Cele care sunt doar pe o scara de bloc, pe decont separat; cele pe apartamente, pe alt decont... Asta o faceti pentru a va fi usor sa repartizati cheltuielile respective pe listele de plata exact acolo unde le este locul si sa puteti da explicatii oricui pentru ce ati cheltuit acei bani si de ce au fost repartizate cheltuielile la intreaga asociatie, la o singura scara sau la un singur apartament.



Am hotarat impreuna cu presedintele sa fac un referat in care sa trec tot ce s-a luat si sa atasez bonurile fiscale la acest referat,iar suma sa o platesc cu dispozitie de plata. E in regula?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Decontare cheltuieli asociatie ContSters189595 ContSters189595 am o factura pe numele tatalui meu, acesta fiind membru din asociatie. in factura sunt trecute codul fiscal si nr asociatie in al doilea rand este si un ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli transport salariat tatiana1 tatiana1 Am primit pentru transportul salariatului de la domiciliul sau la locul de munca: -bilete de calatorie microbuz - bon fiscal microbuz si -bon fiscal ... (vezi toată discuția)
Deconturi de cheltuieli felisana felisana Am o mica nelamurire. Cand vine angajatul din delegatie prezinta decontul de cheltuieli la care sunt anexate bonurile fiscale si chitantele ce reprezinta ... (vezi toată discuția)