Buna ziua. Cu respect, imi permit sa va cer sfatul in urmatoarea problema pe care o am. Pe 21 iunie 2009 (de ziua mea) am cam chefuit cu prietenii si m-am suit la volan. Greseala fatala, nu conteaza circumstantele, am fost testat cu 0.55 la mie, peste cei 0.4 maxim acceptati de lege pentru incadrarea la contraventie. Am primit 1 an si 4 luni inchisoare cu suspendare, respectiv 3 ani si 4 luni perioada de incercare. Conform art.86 inteleg ca in acest caz, in situatia nesavarsirii altor abateri, doamne fereste, la expirarea perioadei de incercare, voi fi reabilitat de drept (sentinta:21.01.2010 +3,4 ani = 21.05.2013). In mod normal daca voi merge pe 22.05.2013 sa solicit cazier, ar trebui sa primesc unul "curat". Dar inteleg ca e greu sa se intample treaba asta, cel mai probabil voi aparea tot cu inregistrarea in cazier, dupa care va trebui sa fac o cerere la instanta pe baza sentintei si a cazierului la zi sa constate ca a intervenit reabilitarea (!) dupa care urmeaza alta perioada pana se da decizia, alta perioada pana se opereaza in cazier, desi treaba asta stie sa o faca soft-ul din calculator, adica stie data sentintei, durata perioadei de probatiune, poate calcula automat data reabilitarii, in lipsa altor abateri (scuzati deformatia profesionala i.t.). Intrebarea era daca trebuie sa fac anumite demersuri inainte de scurgerea termenului de probatiune, pentru a evita intarzieri nedorite in obtinerea unui nou cazier, curat. Multumesc pentru atentie si pentru un eventual sfat, Cu respect, Remus P.
Meggeţi după data la care se împlineşte termenul de încercare şi solicitaţi un certificat de cazier judiciar pentru a vedea dacă a fost operată modificarea în cazier şi astfel să apară ,,curat,, . Înainte nu puteţi face niciun demers ,ar fi inutil . Doar dacă veţi afla că încă nu a fost operată modificarea veţi merge la instanţă pentru constatarea intervenirii reabilitării de drept
Reabilitarea de drept este acea forma a reabilitarii care opereaza in virtutea legii, fara a fi necesara cererea fostului condamnat pentru obtinerea ei, aceasta fiind considerata ca dobandita de condamnat in momentul cand s-au realizat conditiile de reabilitare.
In cazul in care condamnatul nu a savarsit din nou o infractiune inauntrul termenului de incercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei in baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept."
Asadar, reabilitarea de drept intervine dupa implinirea termenului de incercare.
Daca aveti interes, aveti dreptul si de a solicita pe cale judecatoreasca constatarea reabilitarii.
Hotararea instantei de judecata, in acest caz, nu este una pentru acordarea reabilitarii, ci doar pentru constatarea reabilitarii de drept.
Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a cărei executare a fost suspendată este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă."
Sunt in aceeasi situatie descrisa mai sus..si nu imi vine sa cred ce strambaciune de aplicare poate exista..Pai cu ce sunt vinovat ca instanta care m-a condamnat a avut nevoie de 2 ani sa se pronunte???
In fapt,am primit 11 luni cu suspendare si efectiv trebuie sa stau cuminte 5 ani,desi din lege s-ar intelege 2 ani si 11 luni..Chestia asta trebuie inteleasa asa:
"Termenul de încercare se socoteşte de la data comiterii infractuiunii la care se adauga durata procesului"
Cand normal ar trebui sa sune asa:
"Termenul de încercare se socoteşte de la data comiterii infractiunii"
Cred ca este logic si de bun simt,ceea ce se si cere de la o lege,.nu suntem noi vinovati ca justitia functioneaza prost in Romania!!
Ganditi-va ca au intrat oameni in inchisoare pentru prostia asta scrisa mai sus!
De ce as avea cazierul patat 5 ani,cand legea spune 2 ani si 11 luni??
Va puteti gandi si altfel...
2 persoane comit aceeasi infractiune,in aceeasi zi,unuia i se termina procesul in 2 luni,celuilat in 2 ani..Amandoi mai comit cate o infractiune la o distanta de 3 ani..
Unul va fi inchis,celalalt va avea sansa de o noua suspendare..Pentru exact aceleasi fapte!!
Domnilor avocati,nu ma astept sa puteti d-voastra face ceva,v-as ruga doar sa imi spuneti cum se poate schimba aceasta strambaciune,cine are autoritatea sa constate ca exista o greseala de bun simt aici??Si sa se ia masuri,un cazier patat poate afecta vieti..
Buna ziua! Cu respect va cer ajutorul pentru clarificarea unor intrebari legate de reabilitare.
In data de 17 Martie 2015 sa dat sentinta definitiva intr-un dosar in care am fost condamnat(conform NCP) la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare , pedeapsa care a fost suspendata si inlocuita cu pedeapsa de 2 ani sub supraveghere.
Tinand cont de faptul ca luna viitoare se implinesc cei 2 ani de la inceperea supravegherii si am respectat intocmai masurile stabilite pe perioada supravegherii va intreb pe dumneavoastra ; cand se implineste termenul necesar pentru a fi considerat reabilitat de drept? De asemenea doresc sa va intreb cand se poate declansa procedura pentru reabilitare judecatoreasca in cazul in care pentru cea de drept va trebui sa astept prea mult timp.
Va multumesc frumos , du deosebita stima si respect.
PS. revin intrucat am gasit acest articol despre reabilitare prevazut de NCP :
"Art. 165
Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte 2 ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune."
Insa tot imi este neclar daca perioada aceasta de 3 ani se calculeaza de la data deciziei definitive sau din momentul executarii perioadei de supraveghere?
Pentru @ BabanFlorin
Termenul de 3 ani curge de la data implinirii termenului de supraveghere , iar acest calcul este prevazut de art.167 al.4 din n.c.pen.
Art. 167
Calculul termenului de reabilitare
(1) Termenele prevăzute în art. 165 şi art. 166 se socotesc de la data ...................
..............................
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei, termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.
................................
Avand in vedere ca ati postat intr-un topic vechi din anul 2013, il voi inchide, cu rugamintea ca in cazul in care mai exista nelamuriri sa deschideti un topic nou.
Multumesc pentru intelegere.
Cazier - reabilitare
ady0
buna ziua.am o intrebare am avut 2 condamnari cu suspendare pt circulatie una in 2011 si una in 2012 as vrea sa stiu cand se sterge cazieru sau cum pot sa ... (vezi toată discuția)