avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tergiversare plata pensie restanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tergiversare plata pensie restanta

Buna ziua.
As dori sa stiu daca exista in jurisprudenta vreun caz in care un debitor sa se poata sustrage de la plata unei restante reprezentand lobligatia de intretinere a unui minor, pe motiv ca, anterior termenului de la care instanta a stabilit plata pensiei, a mai trimis din cand in cand niste sume.
De asemenea, in cazul in care obligatia de intretinere este stabilita intr-o suma fixa, cel care trebuie sa plateasca aceasta suma, poate scadea din ea cheltuielile pe care le face in timpul programului de vizita cu copilul sau? (ex. intrare teatru, suc, apa plata, dulciuri, cheltuielile cu deplasarea copilului in vacanta pe perioada ceruta de acesta in instanta, etc.).
Cu alte cuvinte, parintele cu care sta minorul (in cazul meu, in varsta de 6 ani) trebuie sa-l trimita pe acesta cu bani la el cand este luat de celalalt parinte?!
Cel mai recent răspuns: AlexStoica , utilizator 20:32, 8 Aprilie 2013
Daca pensie s-a stabilit sa plateasca de la data depunerii cererii, iar dansul a platit pana la pronuntare niste sume si poate dovedi, poate face o contestatie la executare, se va judeca si se vor clarifica aceste aspecte - daca din intreaga suma datorata ca si restanta i se scade acea contributie. Daca nu face contestie in timp util, executorul va pune poprire pe salariu pt toata suma restanta + pensia curenta.
Debitorul trebuie sa plateasca asa cum s-a stabilit, in suma fixa. Din pacate pt el, nu s-a stabilit sa plateasca in natura, si nici nu poate hotari pe ce trebuie cheltuita pensia. Daca i s-a stabilit sa plateasca, nu stiu.. 200 de lei, banii astia se pot cheltui , e adevarat cu copilul, intr-o zi, ori copilul trebuie intretinut si in restul de 29 de zile.

Cel mai bine ar fi sa apelati la un executor sa ii puna poprire pe salariu daca are.
Daca debitorul doreste sa i se scada din suma stabilita de instanta, poate cere in instanta sa i se scada aceste cheltuieli suplimentare.. sa se stabileasca un fond .. desi e cam dificil de urmarit.. poate trece ca a cumparat o apa plata si ii da apa de la chiuveta :D

Multumesc pentru raspuns.
Trebuie sa mai fac niste mentiuni.
Sumele platite ocazional au fost transferate in contul meu inainte de inceperea procesului cu 1-2 ani, cand habar nu aveam ce va urma.
Procesul dureaza de 3 ani, iar primii doi ani nu a dat nici un leu si astfel, s-a ajuns sa am de recuperat o anumita suma, din care debitorul vrea sa fie scazute acele sume, anterioare chemarii mele in judecata si deci de la data de la care am cerut eu pensie.
Pentru recuperarea acestei sume, eu am deschis proces de executare silita, pe care debitorul l-a contestat , spunand ca solicita sa i se scada si ceea ce a trimis cu doi ani inainte de inceperea procesului, plus ceea ce cheltuie cu copilul in timpul vizitelor!
Acum, eu stau si ma gandesc....deocamdata vrea sa i se scada apa plata, sucul, grisinele, etc...dar daca intr-o zi de vizita isi cumpara o masina si zice ca e pentru copil, eu trebuie sa o scad si pe aceea din pensia copilului?! As avea ce sa platesc vreo zeci de ani de acum incolo....
Pensia e stabilita in suma fixa, i s-a respins atat pe fond, cat si pe apel solicitarea de a plati in natura, iar cuantumul reprezinta 1/6 din salariu, pe care eu l-am acceptat, fiind o suma rezonabila luand in calcul necesitatile copilului la aceasta varsta. Insa chiar si asa, debitorul refuza sa se achite de obligatii.
Fac o asemanare cu situatia unui divort: daca unui parinte i se stabileste plata unei pensii de intretinere pentru copilul ramas la domiciliul celuilalt parinte, primul poate contesta pe motiv ca pana la divort a crescut copilul si atunci de ce ar trebui sa mai plateasca pentru viitor!! Lucru care, din cate cunosc, am citit si m-am documentat, nu se intampla!
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
AlexStoica, utilizator
Vorbeam de contributie de la data depunerii cererii pana la data pronuntarii, nu inainte de proces. Acea contributie i se poate scadea, nu ca i-a luat copilului un bax de pampersi cand s-a nascut.
Sumele anterioare procesului nu fac obiectul hotararii si nu trebuie luate in seama, nu vad sanse reale pe vreo contestatie sau altceva.
Cu banii de teatru etc., preferabil sa va intelegeti daca nu aveti stabilit in hotarare (si sunt sanse mari sa nu aveti) cum si de unde se cheltuie aceste sume, cum se stabileste marimea lor etc.
Multumesc pentru raspunsuri.
Cumparaturile pe care doreste debitorul sa le scada din pensie nu reprezinta o contributie reala in natura pentru crestere si educare..ci doar acele mici cumparaturi din timpul vizitelor, banii cheltuiti in cateva zile de vacanta (in timpul solicitat in instanta), decontarea cadourilor de zile de nastere si contravaloarea unor electronice pe care copilul nu le-a adus acasa, nu se foloseste de ele si la 6 ani nici n-ar avea nevoie de ele.
Instanta a respins solicitarea de a contribui in natura.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de intretinere, stabilirea cuantumului eu1983 eu1983 Buna ziua , Care este procentul pe care un judecator il acorda ca pensie intretinere minor de 3 ani si care ar fi mijloacele sau motivele pt care persoana ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere in natura???? voinea75 voinea75 Daca stie cineva sa-mi raspunda la intrebare, va multumesc anticipat. - Am obtinut custodia copilului, s-a fixat plata pensiei de intretinere de catre tata ... (vezi toată discuția)
Intretinere minori baietzika baietzika daca ambii soti au obligatii de intretinere conform codului fam art 97 pentru sotul care are in intretinere copiii poate fi solicitata o contributie egala cu ... (vezi toată discuția)