avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Când pot beneficia pãrinþii mei de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Când pot beneficia pãrinþii mei de pensie?

Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. As dori sa stiu, pentru parintii mei, cand se pot pensiona anticipat precum si la limita de varsta. Notez mai jos datele necesare:

Mama: nascuta 27 ian 1956, cotizatie in Romania 30 ani si 7 luni, in Portugalia 7 ani,
Tata: nascut 03 oct 1955, cotizatie in Romania 28 de ani, in Portugalia 9 ani si 9 luni.

Va multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:01, 7 Aprilie 2013
Mama:

Limita de varsta la 60 de ani si 4 luni.
Pensie anticipata la 55 de ani si 4 luni.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 38 de ani si 4 luni,fara stagiu asimilat.

Tata:

Limita de varsta la 65 de ani.
Pensie anticipata la 60 de ani.
Conditia de stagiu pentru pensie anticipata este de 43 de ani,fara stagiu asimilat.

In conditia de stagiu intra si anii din Portugalia.

Stagiu asimilat:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;

g) a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
1. - Perioadele lucrate intr-o tara din UE sunt luate in calculul stagiului de cotizare la solicitarea pensiei in Romania.
- Pentru aceasta sa mearga la Casa de Pensii de care apartin, sa solicite sa completeze formularul E207 - "Certificat pentru cariera asiguratului" pe care il depun tot la Casa de Pensii care se va ocupa de restul formalitatilor.
- Acelasi lucru sa il faca si in Portugalia unde i se va stabili si acolo o pensie.

2. - Pentri o femeie nascuta in ianuarie 1956 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 4 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
- Mama dvs. are un stagiu de cotizare de 37 de ani si 7 luni.
- Poate solicita:
* pensie pentru limita de varsta, la 60 de ani si 4 luni, in luna mai 2016;
* pensie anticipata (fara diminuare), la 55 de ani si 4 luni, daca are un stagiu de cotizare de 38 de ani si 4 luni (ii mai lipsesc 9 luni);
* pensie anticipata partiala, la 55 de ani si 4 luni (diminuarea pensiei va fi de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare).

3. - Pentru un barbat nascut in octombrie 1955 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
- Tatal dvs. are un stagiu de cotizare de 37 de ani si 9 luni.
- Poate solicita:
* pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in octombrie 2020;
* pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, daca va avea un stagiu de cotizare de 43 de ani;
* pensie anticipata partiala, la 60 de ani (diminuarea pensie va fi de 0,75% pentru fiecare luna de anticipare.

4. La indeplinirea varstei standard de pensionare pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate iesi la pensie? deliademeter deliademeter Buna ziua, am o intrebare in legatura cu pensionarea tatalui meu care e nascut pe data de 1 noiembrie 1955, a fost angajat din data de 1.07.1973 si pana in ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie diverse diverse Buna. O persoana care are 30 de ani si 9 luni in campul muncii (fara grupe sau altele), femeie, nascuta in anul 1955, la ce varsta poate iesi la pensie? (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata fara penalizare tavi55 tavi55 Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii. Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)