Buna ziua, am o intrebare in legatura cu pensionarea tatalui meu care e nascut pe data de 1 noiembrie 1955, a fost angajat din data de 1.07.1973 si pana in 1.02.2014 avea 38 ani lucrati (asta fara stagiul militar si 9 luni de somaj).
Poate iesi in pensie anticipata?
Mentionez faptul ca nu a fost incadrat in nici o grupa de munca. Va multumesc anticipat si astept cu drag un raspuns la dilema noastra.
1. Pentru un barbat nascut in noiembrie 1955 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Poate solicita pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in noiembrie 2020.
3. - Deoarece are stagiul complet de cotizare realizat poate solicita pensie anticipata partiala, la varsta de 60 de ani, in noiembrie 2015.
- In cazul pensie anticipate partiale incepand cu 01.11.2015 diminuarea pensie este de 45% (0,75% pentru fiecare luna de anticipare).
- La 01.11.2020 pensia anticipata partiala se transforma, din oficiu, in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea (se emite o noua decizie de pensionare).
4. Pentru a putea beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare de 43 de ani (el are numai 38 de ani si 9 luni).
Pensia anticipata
tavi55
Am pe mama soacra nascuta in aprilie 1955 si are 36 de ani vechime si e in campul muncii.
Poate sa imi spuna cineva daca se incadreaza la pensia anticipata ... (vezi toată discuția)
Pensionare
Apostoaemihai
Sant nascut la 01.11.1955,am un stagiul de cotizare de 38 ani 9 luni si 16 zile din care 10 ani la gr.I de munca si 4 ani la gr II,restul in conditii normale ... (vezi toată discuția)