avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neplata pensie minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neplata pensie minor

Am divorțat prin mediere pe vechiul cod si conf Hot jud tatăl trebuia sa plătească minorului pensia lunar(fără a avea o data exactă ca am crezut ca măcar de copil ii va pasa) . O perioada a plătit dar acum nu a mai plătit de 3 luni dar ca na nu ii pot face plângere a dat 10 lei între-o luna.
I-am făcut notificare prin executor la serviciu si am cerut pensia din urma si plata pe viitor in contul meu. Dar de la serviciu nu au făcut nimic.
Pentru sumele din urma o sa fac proprie dar cum sa fac ca sa îmi vireze mie de la serv lui la lichidare direct in cont, sa nu mai fim bataia lui de joc?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:25, 8 Aprilie 2013
Plangere pentru infractiunea de abandon de familie intemeiata pe disp.art 305 al. 1 lit. c) puteti sa formulati pentru ca textul de lege prevede neplata cu rea- credinta a pensiei de intretinere timp de 2 luni, ori dvs. spuneti ca in una din cele 3 a platit 10 lei si chiar si asa plata partiala a pensiei de intretinere echivaleaza cu neplata pentru ca nu a achitat cuantumul stabilit conform hotararii judecatoresti.
Art. 305 c.pen.
Abandonul de familie
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
................................................
Pentru sumele restante mai aveti varianta popririi venitului prin intermediul executorului judecatoresc, asa cum de altfel inteleg ca o sa procedati.
Banuiesc ca in prezent aveti stabilita o suma fixa a pensiei de intretinere, insa se poate stabili pensia de intrteinere in cuantum procentual ( procent din venitul net) pe cale judecatoreasca, ( o noua actiune evident), iar instanta va dispune prin ordonanta de poprire, poprirea venitului debitorului in cuantumul stabilit de la data introducerii actiunii.

Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Aprilie 2013
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Nu va grabiti sa afceti plangere penala. poprire puteti face in fiece luna. Daca luna asta e scadenta pana la final, atunci luna viitoare faceti o executare pentru pensia aferenta lui aprilie. In iunie, pentru mai. Pentru fiecare executare = taxe.
Notificati-l inainte si privitor la asta, ca sa se astepte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abandon familial Adyna2006 Adyna2006 Dintr-o relatie anterioara am un copil caruia tatal ii plateste pensie alimentara.Se poate considera abandon familial daca tatal plateste cuantumul stabilit ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)
Neplata pensie alimentara irinaiza irinaiza buna .ma numesc irina si as avea si eu o intrebare .fostul meu sot de cetatenie turca cu domiciuliul stabil in bucuresti nu mia mai platit pensie alimentara de ... (vezi toată discuția)