avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie somaj

Un salariat are contracte de munca la doua societati si intra in somaj in acelasi timp de la ambele societati. Se acorda doua indemnizatii de somaj (adica pentru fiecare contract de munca ) ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:53, 8 Aprilie 2013
1. Se acorda o singura indemnizatie de somaj.

2. - La stabilirea cuantumului indemnizatiei de somaj se va tine cont de ambele salarii pentru care a platit contributia pentru somaj.
- Pentru aceasta trebuie sa prezinte adeverinta tip (Anexa 26) de la ambii angajatori.
Multumesc pentru raspuns dar nu mi se pare corect ! Corect mi s-ar parea mai degraba ca pentru al-doilea contract de munca sa nu se mai plateasca contributie pentru ca diferenta de indemnizatie e infima in raport cu contributia. Ce sa mai zic de acel indicator social de 500 lei. , cine si cum l-o fi calculat !
Cuantumul indemnizatiei de somaj este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a)75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.

Asadar, veniturile realizate in baza celor doua c.i.m. sunt luate in calcul numai la satbilirea mediei pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Indicatorul social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, denumit în continuare indicator social de referință, reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestațiile bănești suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, acordate atât în vederea asigurării protecției persoanelor în cadrul sistemului asigurărilor pentru șomaj, cât și în vederea stimulării anumitor categorii de persoane pentru a se încadra în muncă, precum și a angajatorilor pentru a încadra în muncă persoane în căutarea unui loc de muncă. Valoarea indicatorului social de referință este, in prezent, de 500 lei.

Această valoare se poate modifica prin hotărâre a Guvernului, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat în anul anterior.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj getaz getaz Cat la % reprezinta somajul din salariul - salariul de incadrare fiind de 2300 ron ?#-o#-o (vezi toată discuția)
Calcul somaj ContSters193525 ContSters193525 Va rog sa imi ziceti daca intru in somaj din 01.02.2013 se ia in calcul ianuarie 2013 unde sunt si cele trei salarii compensatorii pe care ni le acorda firma? (vezi toată discuția)
Somaj eeee eeee Buna ziua... As vrea sa stiu ce acte trebuie pentrut somaj , si cum se calculeaza somajul ( stie cineva cat mai este somajul ?) (vezi toată discuția)