Sotul meu,nascut la 23 oct.1952 cu activitate in munca incepind cu 15.10.1970 si pina in prezent( in acest interval a fost a fost in armata 1an si 4 luni) vrem sa stim cind poate iesi la pensie.
Mentionez ca are grupa a II a de munca, pentru perioada 01.19.1975 si 01.04.1084. cind a activat ca sudor.
Multumim anticipat.
La 65 ani limita de varsta.
Daca a lucrat in gr. a II a perioada 01.09.1975 - 01.04.1984 ( adica 8 ani si 7 luni) are o reducere a varstei standard de pensionare de 1 an si 6 luni, deci poate iesi la limita de varsta la 63 ani si 6 luni.
Pensia anticipata partiala ( cu penalizare de 0,75% pe luna de anticipare)se acorda cu 5 ani mai devreme decat varsta standard de pensionare (adica la 60 ani) daca a realizat un stagiu de cotizare de min. 35 ani fara stagiu asimilat ( armata, facultatea); conditie indeplinita in cazul sotului dvs.
Pensia anticipata ( fara penalizare) se acorda cu 5 ani mai devreme decat varsta standard de pensionare ( adica la 60 ani) daca stagiul de cotizare e mai mare cu 8 ani decat stagiul complet de cotizare ( adica 35 +8= 43 ani - fara stagiu asimilat - armata, facultate).
Sotul dvs. a lucrat din 15.10 1970 - 01.04.2013 - adica 42 ani si 5 luni, dar trebuie scazuta armata - 1 an si 4 luni. Pt cei 8 ani de gr II i se acorda un stagiu de cotizare de 3 luni/ anul de grupa, adica 2 ani.
In principiu sotul dvs ar avea un stagiu de cotizare de 43 ani, dar va sfatuiesc sa isi calculeze cu atentie stagiul total ( nu cred ca a incetat activitatea si a plecat in armata ziua urmatoare si cand s-a eliberat a inceput lucrul in prima zi dupa eliberare) pt ca din calcule sa reiasa macar o luna peste 43 de ani pentru a beneficia de pensie anticipata (fara penalizare).
Multumesc pentru raspuns.Am totusi o nelamurire privind 2 cifre diferite referitoare la lunile cu care se scade stagiul , datorita perioadei lucrate in grupa a II a, prima cifra 1 an si 6 luni iar mai jos 3luni/an lucrat, adica 2 ani.Care este cifra pentru pensionarea anticipata?
Perioada suplimentara la vechimea in munca este de 3 luni la 1 an.
Reducerea varstei pentru 8 ani in grupa II-a(conditii deosebite)este de 1 an si 6 luni.