Am fost la camera de comert am deschis un II am luat certificatul de inregistrare si cel constatator si as vrea sa stiu ce trebuie depus la finante si cum se tine contabilitatea pentru un II si pe ce program de contabilitate as putrea tine evidenta???
Trebuie sa va cumparati un registru jurnal de incasari si plati in care veti inregistra sumele incasate (raportul zilnic de la casa de marcat daca aveti activitate de comert sau prestari de servicii la care sunteti obligat sa aveti casa de marcat, sau chitanta pentru incasarile in numerar si extrasul de cont daca aveti incasari prin cont bancar al intreprinderii) si platile facute pentru cumparare de materiale, utilaje, echipamente de lucru si de protectia muncii, plata pentru utilitati, pentru chirii, impozite si taxe catre primarie, plata contributiilor sociale si ce mai aveti concret.
Mai trebuie sa va cumparati registrul inventar. Daca achizitionati mijloace fixe, adica acele utilaje, parate, tehnica de calcul cu valoarea mai mare de 1800lei trebuie sa le treceti in acest registru jurnal si pentru ele calculati amortizare.
La sfarsitul anului calculati rezultatul financiar si veti depune pana pe 25 mai anul urmator declaratia 200.
Puteti opta sa fiti platitor de impozit pe sistem real sau pe norme de venit care sunt stabilite de finante anual la nivelul fiecarui judet si dumneavoatra, indiferent daca inregistrati venituri mai mici sau mai mari, veti plati impozitul si contributia la sanatate doar aplicand procentul de 16% si de 5,5% la acea norma de venit specifica pentru activitatea pe care o faceti.
La inceput veti depune in maxim 15 zile de la infiintare,declaratie 220 cu venitul estimativ, va vine acasa apoi decizie de impunere cu ratele de plata a impozitului pe venit si contributia la sanatate. Plata acelora se fac trimestrial pana pe 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.
Daca nu mai aveti contract de munca in alta parte sau nu sunteti pensionar, atunci veti plati si contributie la pensie.
Daca cumva v-ati inregistrat de la inceput ca platitor de tva sau in timp depasiti plafonul anual de 65000 euro/echivalent lei, va trebui sa depuneti trimestrial declaratia 300 si 394.