avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj

timp de 8 ani sotul nu a contribuit cu niciun ban in casa, timp in care eu cu salariul meu si imprumuturi la banca am facut multe imbunatatiri in apartamentul nostru, pentru unele lucrariam factura pentru altele nu, acum la divort el vrea ca toate lucrurile existente in casa sa fie impartite, cu toate ca el nu a cotribuit cu nimic, ce trebuie sa fac? multumesc:(
Sa dovediti (daca puteti) ca nu a contribuit la acele imbunatatiri.
Bunurile dobandite in timpul casatoriei, de obicei, se impart in mod egal. Chiar daca numai dumneavoastra ati contribuit. Incercati un partaj voluntar si negociati bunurile care va intereseaza. Mai puteti forta un pic negocierile in cazul in care nu ramaneti in casa si dumnealui trebuie sa va despagubeasca, daca nu are bani, in schimbul esalonarii despagubirilor sa obtineti un procent mai ridicat din bunuri.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator
Daca aveti dovezi, atunci puteti sa obtineti mai mult de jumatate. Depinde al cui era bunul, ce imbunatatiri, care e valoarea lor actuala...
Trebuie demonstrata provenienta sumei de bani investite la plata pretului, in vederea rasturnarii prezumtiei de contributie egala , la dobandirea bunurilor proprietate comuna devalmasa. ( cota -parte din dreptul de proprietate nu este individualizata, instanta de judecata va proceda la individualizarea acesteia, in urma probatoriilor administrate).

In functie de probele administrate, se va proceda si la partajare.



Este de notorietate faptul că, spre deosebire de indiviziune, devălmăşia, ca tip de proprietate comună, se caracterizează prin aceea că niciunul dintre codevălmaşi nu are determinată o cotă parte ideală din dreptul de proprietate.
Numai cu prilejul împărţirii bunurilor devălmaşe se vor preciza cotele cuvenite fiecăruia dintre titulari, sens în care, revenind la prezumţia ante-menţionată, soţii vor putea demonstra contribuţia efectivă a fiecăruia la dobândirea bunurilor şi, în mod firesc , atribuirea lor în consecinţă.

Pentru stabilirea contribuţiei fiecărui soţ la dobândirea bunurilor comune sunt admisibile toate mijloacele de probă.

Numai în măsura în care nu există probe din care să rezulte că aportul unuia dintre soţi la dobândirea bunurilor comune a fost mai mare decât a celuilalt, instanţa poate decide că ele urmează a se împărţi în cote egale.

Succes.
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Buna ziua,as avea si eu urmatoarea problema,daca puteti ajutati-ma.
Sunt casatorit din anul 1993.am 4 copii,si locuiam la mama.In anul 1996,mama a dat terenul si casa unde locuiam,pe o garsoniera unde s-a mutat ea,si un apartament cu 2 camere unde m-am mutat eu,impreuna cu familia.De atunci tot ne-am mutat,in prezent locuim intr-un apartament cu 4 camere.Sotia vrea sa divortam,a facut totul pentru asta,adica chiar totul.Initial eu,baiat bun am zis sa nu facem discutii,si am vorbit sa facem casa jumate-jumate(vanzare).Acum stau si ma gandesc,daca nu sunt cumva chiar prost de bun,si vreau sa va intreb daca locuinta noastra este considerat bun comun.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Soția a vândut un apartament dobândit de la bunici și am cumpărat împreună, în cote egale, un apartament mai mare. cum este considerat primul apartament, bun propriu sau bun comun? claudiughebauer1975 claudiughebauer1975 Soția a dobândit un apartament cu uzufruct. Bunicii soției au făcut v-c cu uzufruct înaintea căsătoriei dintre noi și au decedat în timp ce eram legal ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez, dar eu și soțul avem un apartament luat prin credit ipotecar. Lipoveanca Lipoveanca Buna ziua. Sunt căsătorită de 3 ani dar din păcate nu mai merge relația noastră. Am cumpărat un apartament prin credit ipotecar. Dar am luat 80.000 lei ... (vezi toată discuția)
Intrebare partaj Dayan22 Dayan22 În cazul unui proces de divorț , cum se împarte proprietatea bun comun obținută prin act de vânzare -cumparare cu clauză de întreținere pe care ambii ... (vezi toată discuția)