avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... contract reziliat?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

contract reziliat?

Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru urmatoarea speta:
Intr-un contract de vanzare-cumparare comerciala cu executare succesiva nu s-a stipulat nicio clauza referitoare la rezilierea sa. Dupa ce cumparatorul, desi a achizitionat marfa in mod repetat, nu a achitat facturile, continuand sa solicite marfa, vanzatorul a transmis acestuia o notificare de reziliere invocand neindeplinirea obligatiilor de plata. Cumparatorul a raspuns atragand atentia asupra i legalitatii rezilierii. Vanzatorul, in replica, a transmis o noua adresa prin care, invocand contractul, solicita cumparatorului indeplinirea obligatiilor, invederandu-i totodata ca, in caz contrar, este indreptatit sa solicite rezilierea contractului (practic, a facut abstractie de notificarea de reziliere transmisa initial).
Credeti ca aceasta a doua adresa a vanzatorului poate echivala cu renuntarea la decizia de reziliere comunicata initial, astfel incat contractul sa fie considerat in vigoare? Ar putea cumparatorul sa aiba castig de cauza intr-o actiune in pretentii intemeiata pe 1020-1021 c.civ, prin care solicita daune pt rezilierea contractului de catre vanzator?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tiv , utilizator 17:49, 26 Februarie 2009
Vînzătorul poate invoca excepţia de neexecutare a contractului pentru a refuza livrarea în continuare a mărfurilor. Poate solicita rezilierea, avînd în vedere neîndeplinirea de către cumpărător a aceloraşi obligaţii, precum şi obligarea acestuia la plata mărfurilor livrate.

Ar fi culmea ca, invocînd propria încălcare a contractului, cumpărătorul să ceară daune. Adică, de cerut poate cere. Ar fi absurd să le primească.

Cumparatorul deja cere daune avand in vedere acea notificare de reziliere a vanzatorului, cu toate ca nu a mai solicitat marfa (deci vanzatorul nici nu a mai avut de ce sa refuze livrarile) si sprijinindu-se de inexistenta in contract a vreunui pact comisoriu (invoca 1020-1021 c.civ).
Intr-o atare situatie (dat fiind ca intr-adevar, o reziliere facuta in acest mod contravine atat contractului, cat si legii)), vanzatorul se poate prevala de a doua sa adresa, prin care, practic, face total abstractie de notificarea de reziliere, aratand ca in cazul neindeplinirii obligatiilor de catre cumparator poate solicita rezilierea (deci, considera contractul inca in vigoare)? poate aceasta echivala cu exprimarea vointei sale in sensul mentinerii valabilitatii contractului, deci, cu revocarea rezilierii? poate aceasta reprezenta o aparare viabila pentru vanzator in cadrul litigiului?
Mai are cineva vreo parere?

Multumesc!
Nimeni?
Va rog...
Daca nu ati inserat in contract un pact comisoriu, atunci nu are cum sa intervina rezilierea la simpla notificare avinzartorului. Fiind un contract cu executare succesiva, fiecare parte are la indemnina doua cai, ambele presupun insa actiune in instanta : fie obligarea celeilalte parti sa-si indeplineasca obligatia de plata corelativa obligatiei indeplinite a vinzatorului, fie sa ceara rezilierea contractului. Fiind vorba despre un litigiu comercial, anterior introducerii actiunii in instanta trebuie , obligatoriu sa efectuati procedura concilierii prealabile conform art. 720 Cod de proc. civila.

Alte discuții în legătură

Cerere evacuare chirias pentru neplata chiriei adriannn adriannn Buna ziua. Daca printr-o actiune in evacuare a chiriasului solicit numai evacuarea acestuia nu si plata facturilor restante, atunci taxa de timbru este de 10 ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu achitare partiala uditza uditza Am un apartament de vanzare, iar cumparatorul nu are toti banii acum si nu poate nici sa isi ia un credit. Se poate face un contract de vanzare-cumparare in ... (vezi toată discuția)
Exceptia de neexecutare? aartist aartist Buna ziua, Am incheiat un contract vanzare-cumparare marfa cu urmatoarele clauze: - termen de livrare 20 de zile de la semnarea contractului; - termen de ... (vezi toată discuția)