avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Exceptia de neexecutare?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Exceptia de neexecutare?

Buna ziua,
Am incheiat un contract vanzare-cumparare marfa cu urmatoarele clauze:
- termen de livrare 20 de zile de la semnarea contractului;
- termen de plata 30 de zile de la semnarea contractului.
S-a implinit termenul de plata de 30 de zile, dar partenerul nu mi- livrat marfurile.
Pot si eu amana plata pana la livrare marfurilor contractate, invocand exceptia de neexecutare a contractului. Mentionez ca sunt prevazute penalitati pentru intarziri la plata. Sunt pasibil de aceste penalitati daca refuz plata pe motiv de nelivrare a marfurilor?

Cel mai recent răspuns: aartist , utilizator 15:55, 11 Februarie 2009
Daca nu v-a fost livrata marfa, nu sunteti obligat sa platiti. Daca vi se va cere plata puteti invoca exceptia de neexecutare. Ca sa platiti va trebui sa vi se emita facturi. Fara sa va fie livrata marfa, furnizorul nu are temei sa emita aceste facturi.
Plata trebuia facuta in urma livrarii, obligatia corelativa a platii fiind livrarea care asa cum reise din cele spuse de dvs era anterioara platii.Avand in vedere ca livrarea nu s-a facut, obligatia de plata nu exista.Mai mult pe cale de consecinta consider ca si contractul este reziliata avand in vedere ca termenul de livrare nu s-a respectat, depinde de clauzele contractuale insa cu privire la conditiile de reziliere.

Av.Andrei Taru
Va multumesc pt. observatiile facute de dvs.
Referitor la clauza de reziliere "pentru neexecutarea obligatiilor contractuale oricare parte poate solicita reziliataconventiei".
Daca vazatorul imi va comunica ulterior ca este pregatit de livrare, pot refuza acele produse, considerand reziliata conventia?
Nu. Avand in vedere ca aveti un pact comisoriu de rang I ( asa se traduce acea clauza) v-a trebui mai intai sa-l puneti in intarziere pe furnizor, printr-o notificare, apoi sa cereti in instanta rezilierea conventiei.
Dar, in situatia in care el imi va solicita prin instanta sa preiau acea marfa, iar eu refuz intrucat a depasit termenul de livrare, cum voi putea eu sa ma apar.

Alte discuții în legătură

Contract reziliat? tiv tiv Va rog sa ma ajutati cu o solutie pentru urmatoarea speta: Intr-un contract de vanzare-cumparare comerciala cu executare succesiva nu s-a stipulat nicio ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract de vanzare cumparare produse paul_2008 paul_2008 Ma confrunt cu o mare dilema. Va rog dati-mi cateva sfaturi: - societatea comerciala la care lucrez a incheiat un contract de vanzare cumparare produse cu o ... (vezi toată discuția)
Returnare sume - marfa neconforma ContSters229751 ContSters229751 Daca intre 2 parti s-a incheiat un contract de furnizare produse iar furnizorul a livrat o marfa care ulterior s-a dovedit a fi neconforma poate achizitorul sa ... (vezi toată discuția)