avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Rezolutiune contract de vanzare cumparare produse
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Rezolutiune contract de vanzare cumparare produse

Ma confrunt cu o mare dilema. Va rog dati-mi cateva sfaturi:
- societatea comerciala la care lucrez a incheiat un contract de vanzare cumparare produse cu o firma,iar eu am trecuta in contract o penalitate de 0,2 % pe zi de intarzire in caz de nelivrare la termen. As putea obtine acea penalitate, dar eu doresc rezolutiunea contractului, deoarece acele produse faceau parte dintr-un ansamblu pe care trebuia sa-l vand unei alte firme cu care nu am contract sau comanda. Plata acestor produse trebuie facuta de catre noi 30 de zile de la livrare, dar eu nu mai sunt interesat de livrare, deoarece au intarziat vanzatorii mai mult de 10 zile, iar beneficiarul meu mi-a comunicat ca nu mai este interesat de acel ansamblu. Adaug faptul ca nu am prevazut in contractul in care eu sunt cumparator vreun pact comisoriu de rezolutiune. Pot refuza primirea acelor produse, comunicandu-i vanzatorului ca in cazul in cazul introducerii in instanta a unei actiuni voi invoca exceptia de rezolutine a contractului pentru nepredarea la termen.
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: paul_2008 , utilizator 15:52, 7 Noiembrie 2008
In principiu, se poate cere la orice contract rezolutiunea sau rezilierea. In particular, va trebui sa verificati toate clauzele contractului si daca aveti stipulata expres rezolutiunea in cazul in care se intarzie livrarea marfii, aceasta facand parte dintr-un ansamblu, ( n-am prea inteles la ce anume va referiti) etc. etc .- potrivit celor prezentate de dvs.
verificati contractul si consultati si un avocat, prezentandu-i actele pe care le aveti.
Ultima modificare: Miercuri, 5 Noiembrie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
Nu confundati exceptia de neexecutare care se poate opune ce consta in dreptul oricarei dintre partile unui contract sinalagmatic de a refuza indeplinirea obligatiilor pe care si le-a asumat, atita vreme cat cealata parte nu isi indeplineste propriile obligatii.
Vreau sa spun ca nu exista exceptie de rezolutiune.
Este o masura preventiva la dispozitia debitorului, putand fi valorificata si in caz de neexecutare partiala si chiar daca creditorul nu este in intarziere, dar numai daca obligatia corelativa a acestuia din urma este si ea exigibila si daca executarea ei nu a fost impiedicata prin fapta debitorului care se prevaleaza de xeceptia de neexecutare. Tot astfel, exceptia de neexecutare nu poate fi invocata in cazul in care obligatia corelativa a creditorului este afectata de o MODALITATE, pana la implinirea acesteia. Nu poate fi invocata in contractele economice si in acele cazuri in care legea, conventia partilor sau natura contractului impun o ordine anume in executarea obligatiilor corelative.
In contractul de vanzare-cumparare se considera debitorul , vanzatorul.
In orice caz puteti cere rezolutiunea nu uitatiinsa ca se plateste taxa de timbru la valoarea contractului
Mi-a intarziat executarea iar eu nu mai doresc sa achizitionez acea marfa, o pot refuza eu fara nici o consecinta ?
In cazul in care vanzatorul ma va actiona in judecata solicitand executarea obligatiei de a face de a prelua marfa, voi putea solicita rezolutiunea contractului, pe calea unei cereri reconventionale. ce parare aveti ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune paul_2008 paul_2008 Ma confrunt cu o mare dilema. Va rog dati-mi cateva sfaturi: - societatea comerciala la care lucrez a incheiat un contract de vanzare cumparare produse cu o ... (vezi toată discuția)
O speta de la facultate vwx vwx Buna ziua. Sunt student in anul II la Drept in cadrul UB si am intalnit o speta care mi-a pus ceva probleme. Cum nicio explicatie primita pana acum nu a reusit ... (vezi toată discuția)
Reziliere unilaterala contract sinalagmatic loremat loremat Am un contract in care eu livrez materie prima pe baza de comanda, cu care beneficiarul meu construieste case... La un moment dat beneficiarul nu mai plateste ... (vezi toată discuția)