avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Fotografierea in scop comercial a bisericilor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Fotografierea in scop comercial a bisericilor

Vreau sa public un album tiparit in tiraj mic cu fotografii de biserici.
Fotografiile au fost realizate de catre mine redau strict detalii arhitecturale ale aspectului exterior.

Imi spuneti va rog daca demersul meu este legal?
Am nevoie de vreo aprobare pentru realizarea si publicarea pozelor de la proprietar/paroh/administrator? Ce lege reglementeaza aceste chestiuni?
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
vux, utilizator
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 12:01, 9 Aprilie 2013
in mod normal ar trebui sa luati acordul organismului care raspunde de respectivele biserici.

In conformitate cu art 257 NCC coroborat cu dispozitiile din titlul V al NCC (apararea dr. nepatrimoniale- art 252 si urm), prevederile privind apararea dr. nepatrimonialeale ale persoanei fizice (ex dr. la nume, la propria imagine etc) se aplica prin asemanare si persoanei juridice, astfel incat sunt de parere ca bisericile ca persoana juridica, se bucura si ele de dr. la imagine care nu poate fi incalcat. Din aceasta interpretare sunt de parere ca folosirea imaginilor bisericilor, necesita consimtamantul persoanelor in drept.

Totodata, un alt aspect care mi se pare foarte important este plata taxei de timbru privind monumentele istorice (in cazul in care biserica respectiva este monument istoric). In conformitate cu art 51 alin 3 lit a din Legea 422/2001, acest timbru este obligatoriu printre altele pentru revistele si ghidurile turistice.

Nu in ultimul rand, pentru acele biserici construite de curand ptr care dr. patrimonial de autor nu este expirat, acordul titularului dreptului de autor este necesar, deoarece folosirea in album ptr un scop oneros, nu este o folosire care cade in limitele exercitarii dr. de autor prevazuta de art 33 alin 1 (f) din Legea 8/1996

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tricouri copywright geudet geudet Buna ziua, am o mica afacere, personalizare tricouri, cani, sepci, diverse si doresc sa aflu ce trebuie sa fac pentru a avea dreptul de a pune pe un ... (vezi toată discuția)
Cum se calculează prejudiciul pentru afectarea imaginii unei instituții publice ? oanaportar oanaportar Buna dimineata ! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: - cum se calculeaza - prejudiciul pentru afectarea imaginii unei institutii publice ? (vezi toată discuția)
Folosirea imagini fără acordul meu de către o bancă ifose05 ifose05 În perioada 2007-2012 am lucrat la o bancă din România. În mai 2012 am fost dat afară, chipurile \\"restructurarea activități\\". În toată perioada ... (vezi toată discuția)