avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drept la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drept la somaj

Mi s-a incheiat contract de munca pe perioada nedeterminata la data de 03/05/2012 cu 8 ore pe zi. Firma la care lucrez se va inchide la 01/05 anul acesta,din cate am inteles patronul vrea sa lichideze firma. As vrea sa stiu daca am dreptul la somaj sau daca ar trebui platit la cartea de munca inca o luna pentru acele trei zile diferenta intre data incetarii contractului si data la care se face un an de contract. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:41, 9 Aprilie 2013
1. - V-ar lipsi doua zile pentru a avea cele 12 luni de stagiu de cotizare la somaj.
- Asta daca ati lucrat toate cele 12 luni, fara absente sau concedii medicale.

2. Poate ati mai lucrat in alta parte inainte de 3 mai 2012.

3. Se poate plati contributia la somaj dar numai in conditiile prevazute de Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 20. - Se pot asigura în sistemul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile prezentei legi, urmãtoarele persoane:
a) asociat unic, asociaţi;
b) administratori care au încheiat contracte potrivit legii;
c) persoane autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
d) membri ai asociaţiei familiale;
e) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, conform legii;
f) alte persoane care realizeazã venituri din activitãţi desfãşurate potrivit legii şi care nu se regãsesc în una dintre situaţiile prevãzute la lit. a)-e).

Art. 22.
(1) Persoanele prevãzute la art. 20 pot încheia contract de asigurare pentru şomaj cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncã în a cãrei razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au cel puţin vârsta de 18 ani şi sunt asigurate în sistemul public de pensii şi în sistemul asigurãrilor sociale de sãnãtate.

(2) Venitul lunar pentru care se asigura persoanele prevazute la art. 20 nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii, si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
Data de 01.05.2013 este data incetarii c.i.m.?
Nu,este data la care firma se va inchide.Patronul nu ne-a informat direct ca va inchide,am aflat de la alte persoane apropiate dumnealui,de aceea vroiam sa stiu cam ce as putea face si sa stiu cum as putea proceda sa pot intra in somaj. Nu am mai lucrat in alta parte inainte de acest loc de munca.
Nu stiu cum se procedeaza pentru acele 2 zile de lucru care imi lipsesc pentru a face un an.Daca as vorbi cu patronul sa imi mai tina contractul pana la 3/05 ar trebui sa mai plateasca ceva pentru cartea de munca? Multumesc!
Trebuie sa stim exact care este data incetarii c.i.m., intrucat in functie de aceasta se calculeaza stagiul minim de cotizare ... daca data de 01.05.2013 ar fi data de inceput a preavizului acordat in caz de concediere atunci va incadrati in prevederile legale .. incercati sa vorbiti cu angajatorul sa vedeti ce spune ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj mihalapuiu mihalapuiu am doi ani si patru luni lucrati dupa care mau pus sa-mi dau demisia beneficiez de somaj (vezi toată discuția)
Plata cartii de munca 12bag 12bag am auzit ceva si vreau sa stiu daca este adevarat, daca o persoana isi plateste singura cartea de munca, dupa 1 an are dreptul la somaj ? (vezi toată discuția)