avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire inainte de deces ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire inainte de deces ?

Buna sunt nou pe forum.
Intrebarea mea e: sunt plecat din tara de vreo 8 ani ,apartamentul care l-am avut era al mamei mele dar am platit jumatate la el in '90, am facut si ceva investitii gen instalare gaz si centrala. Cand am plecat am luat niste acte cu mine dar se pare ca sunt doar copii.Ce posibilitate de castig am (in caz de deces al mamei), cand nu am nici un act?
Daca obtin de la mama un act scris de mana cat e de valid?
Mai am doi frati.
Multumesc mult pentru rabdare.
Cel mai recent răspuns: camelys76 , utilizator 04:54, 10 Aprilie 2013
Mostenirile se pot deschide numai dupa decesul persoanei.

Puteti obtine de la mama acel "act scris" care de fapt ar fi un testament... sau un contract de vanzare-cumparare.

Daca va face testament, ceilalti 2 frati nu pot fi inlaturati de la mostenire.
Daca va face act de vanzare-cumparare, atunci ceilalti 2 frati nu vor mai putea mosteni ceea ce v-a vandut.

Se pot mosteni numai bunurile care se afla in patrimoniul defunctului la momentul decesului acestuia.

Nu este nicio problema ca nu aveti actele originale ale apartamentului, deoarece la momentul dezbaterii succesiunii, la notar sau instanta, partea care le detine in original va fi obligata sa le prezinte.

Dupa moartea mamei dv.se va dezbate succesiunea si bineinteles se va face partajul.Toata averea mamei se va impartii in mod egal intre dv.si fratii dv.Pentru a va revendica apartamentul mama dv.trebuie sa va faca act de vanzare - cumparare.


Succesiunea este deschisa prin moarte ( orice pact asupra unei succesiuni viitoare este lovit de nulitate absoluta ).


Dupa decesul mamei dumneavoastra se poate proceda la dezbaterea succesiunii, operatiune ce se finalizeaza cu eliberarea unui certificat de mostenitor.


Testemantul este supus reductiunii ( liberalitatile ce prezinta caracter excesiv, lezand rezerva succesorala a fratilor dumneavoastra pot fi desfiintate , la solicitarea acestora, sesizand instanta de judecata, in termen de 3 ani de zile de la data decesului testatorului sau de la data cand au luat la cunostinta de acesta liberalitate ).


Contractul de vanzare-cumparare poate fi supus desfiintarii, motivat de imprejurarea ca, in esenta , acesta reprezinta un act de donatie deghizata ( pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare ) si pentru ca lezeaza rezerva succesorala a mostenitorilor rezervatari.

Bunurile existente in patrimoniul mamei dumneavoastra pot fi transmise catre dumneavoastra, cu titlu oneros, sau cu titlu gratuit, insa, orice act poate fi anulat de catre instanta de judecata.


Poate fi incheiat, in forma autentica, notariala, ad validitatem, un contract de intretinere, contract ce poate fi incheiat cu titlu oneros ( dumneavoastra incumbandu-va obligatia de intretinere a mamei dumneavoastra, prin asigurarea hranei, a medicamentelor, a celor necesare traiului zilnic ) sau cu titlu gratuit , conform reglementarilor in vigoare.





Multumesc mult de raspun, dar imi rasare alta intrebare atunci.
Pot face act de vanzare cumparare fara actele apartamentului? ca se pare ca e singura varianta. Sau mama poate obtine duplicatele ale actelor de casa,sa le declare pierdute?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa alinafgs alinafgs buna ziua eu sunt singura la parintii , ei detin o casa vor sa imi petreaca pe nume casa lor dar mama a fost casatorita mai demult si de unde au rezultat 2 ... (vezi toată discuția)
Act intre frati in vederea despagubirii partii mostenite DanaX11 DanaX11 Buna ziua, Imi cer scuze daca nu e locul potrivit unde sa intreb acest lucru, insa am nevoie rapida de o lamurire. Situatia este urmatoarea: In urma ... (vezi toată discuția)
Testament Vlad2013 Vlad2013 Buna ziua , Acum doi ani,tata ne-a facut un testament , in fata notarului,precum ca tot ceea ce-i apartine ,dupa decesul dumnealui , pentru ca avem grija ... (vezi toată discuția)