avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Reevaluare cladiri la 3 ani
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Reevaluare cladiri la 3 ani

Buna ziua. Societatea mea s-a infiintat in 07.05.2010 prin divizare de alta societate, iar de la acea societate am preluat cladiri evaluate in anul 2009! Intrebare: Pana cand trebuie sa evaluez cladirile? Pana la 07.05.2013 sau pana la sfarsitul anului 2013?Eu zic ca pana in 07.05.2013!
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: SEBASTIAN VITTA , Expert judiciar 15:20, 4 Octombrie 2013
Buna ziua,

In opinia mea, reevaluarea va trebui sa se faca la 31.12.2013, pentru a putea fi recunoscuta si din punct de vedere contabil. Acest aspect reiese si din exemplul furnizat de legiuitor la punctul 54, alineatul 2 din normele de aplicare ale art.253 din CF unde gasim urmatoarele:
(2) Impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice care nu au efectuat reevaluarea în ultimii 3 ani, respectiv 5 ani, anteriori anului fiscal de referinţă se calculează pe baza cotei stabilite, prin hotărâre a consiliului local, între 10% şi 20%, respectiv 30% şi 40%, care se aplică la valoarea de inventar a clădirii înregistrată în contabilitatea persoanelor juridice, conform reglementărilor contabile în vigoare.
Exemplu:
La data de 31 decembrie 2010, un contribuabil înregistrează în contabilitate reevaluarea clădirilor, iar după această dată, nu se mai efectuează nicio reevaluare.
În anii următori, cota impozitului pe clădiri va fi:
a) între 0,25-1,50%, în anii 2011, 2012 si 2013;
b)între 10-20%, în anii 2014 şi 2015;
c) între 30-40%, în anul 2016 şi următorii.

De asemenea la art. 253, alineatul 5 din CF, se face referire la reevaluarea efectuata potrivit reglementarilor contabile, in speta art.121, alineatul 1 din Ordinul 3055, care precizeaza ca reevaluarea trebuie facuta la sfarsitul exercitiului financiar.

Numai bine
Ultima modificare: Marți, 9 Aprilie 2013
CONTABIUM, Contabil
Corect, pana la 31.12.2013 (daca atunci se incheie exercitiul financiar), in general.
Acum lucrez acum la niste reevaluari pentru firme cu capital strain, care incheie anul fiscal la 30 sept 2013, astfel ca vor inscrie valoarea reevaluata in bilant si o declara la finante, pentru impozitare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reevaluare cladire la 31.12.2014 prest prest Buna seara. O societate comerciala face reevaluarea cladirii aflate in patrimoniu cu data de 31.12.2014. Bilantul pe anul 2014 a fost depus.In aceasta ... (vezi toată discuția)
Valoarea la care se impune o cladire dupa reevaluare? Tay Tay O societate are facut un Raport de reevaluare a cladirilor cu data de 02.02.2015. Valoarea imobilelor in urma reevaluarii fiind inregistrata in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Evaluare impozitare I.I. expert evaluator TOADER CORADO DACIAN ALIDOR I.I. expert evaluator TOADER CORADO DACIAN ALIDOR care este data raportului de evaluare pentru raportare financiara(impozitare) si cine o reglementeaza? (vezi toată discuția)