avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... RECUPERARE ORE DIN WEEK-END?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

RECUPERARE ORE DIN WEEK-END?

Un salariat a lucrat 4 ore intr-o duminica. Solicita 8 ore recuperare, adica dublu. Este posibil?
Daca ne raportam la lege, ar trebui sa i se acorde 2 zile libere consecutiv, pentru ca a lucrat duminica. Cand ar trebui acordate?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:31, 9 Aprilie 2013
Nu, nu se acorda dublul orelor lucrate ... daca a lucrat duminica, trebuie sa-i acordati un liber in alta zi ....
Chiar daca nu sunt doua zile consecutive? Pentru ca persoana respectiva vrea sa-si ia liber pe 2 mai, care s-ar recupera.
Potrivit art. 137 Codul muncii:

(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
Este vorba despre o zi lucrata in week-end si nu despre doua ... prin urmare, nu sunt incidente prevederile art.137 C.mun. in totalitate.

O zi lucra in week-end inseamna o zi libera in cursul saptamanii si nu doua ...
Da, dar daca lucreaza 4 ore duminica si pentru asta isi ia liber o zi, inseamna ca saptamana de lucru va avea 32 de ore si nu 40, cat prevede legea. ITM, la un control, ar fi de acord?

Alte discuții în legătură

Program de lucru IORDAN ELENA IORDAN ELENA va rog sa-mi spuneti cate ore o sa lucrez lunar, de la 1 dec., dupa urmatorul program: L-M liber,M,j,V- 11 ORE/ZI, S-D liber dupa care, in sapt. urm., voi ... (vezi toată discuția)
Intrebare MutiuViorel MutiuViorel Sunt preot si lucrez intr-o institutie de stat . Lucrez 8 ore sambata, lucrez 8 ore duminica si as vrea sa stiu cate zile ( ore) mai trebuie sa lucrez in ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare soucadan soucadan Buna ziua, un angajat este chemat la lucru si efectueaza intr-o zi de sambata 4 ore, cate ore libere va primi in urmatoarele 60 de zile?....4 ore sau 8 ore? (vezi toată discuția)