Buna ziua!
In primul rand, se poate vorbi despre mostenire si rezerva succesorala doar la momentul in care s-a deschis succesiunea, respectiv data decesului celui care a lasat acel testament si nu la momentul intocmirii acestuia (anul 2009, asa cum rezulta din cele expuse de dumneavoastra).
Pe de alta parte, nu rezulta din cele relatete de dumneavoastra care este mostenitorul rezervatar pentru care va intereseaza cota.
Mentionez ca sunt mostenitori rezervatari descendentii, parintii si sotul supravietuitor al defunctului, iar cota acestora difera de la caz la caz.
- mama (parintii si sotul fiindu-i decedati) a avut 6 copii (majori), dar in anul 2009 a facut un testament pe intreg, in cote egale, doar la 4 din cei 6 copii. Apoi in luna februarie 2012, mama a decedat. In aceasta situtie, as vrea sa stiu, care sunt cotele legale care revin fiecaruia? -multumesc.
Rezerva succesorala este jumatate din cat ar fi mostenit in mod legal (aplicabil succesiunilor deschise dupa 1 oct 2011) succesorul daca nu ar fi existat testamentul.
In speta, doamna a decedat vaduva si a lasat 6 copii. Fiecare dintre acesti copii ar fi mostenit 1/6 din masa succesorala daca nu ar fi existat testamentul.
Acest lucru inseamna ca rezerva fiecaruia dintre copii este de 1/12 din masa succesorala.
Masa succesorala se va imparti astfel:
2/24 la copil fara testament
2/24 la copil fara testament
5/24 la copil cu testament
5/24 la copil cu testament
5/24 la copil cu testament
5/24 la copil cu testament
--- total 24/24, adica intreaga masa succesorala
Testament
ionutyahoocoom
buna dimineata ...tatal meu inainte sa decedeze a lasat testament fratelui meu pe casa parinteasca si mai multe terenuri arabile fratele meu dezbate ... (vezi toată discuția)