avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Am o vecina care are 7 copii,din care 3 minori.Locuieste in mediu rural si beneficiaza numai de alocatiile de stat de 42 ron de la fiecare copil minor,adica 126 ron lunar 5 suflete(mama, 1 copil major si cei 3 copii minori).Tatal copiilor, a decedat acum 2 ani, el fiind singurul care aducea bani acasa.
Au dreptul la pensie, daca tatal a lucrat numai 13 ani pe cartea de munca? Precizez ca nici ajutor social de la primarie nu primesc si mama nu a lucrat din cauza copiilor
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 21:53, 10 Aprilie 2013
Da. Se poate stabili pensie de urmas.
Trebuie sa se prezinte la Casa de pensii cu copie dupa: buletinul ei, certificatul ei de nastere, certificatul de casatorie, certificatul de nastere al fiecarui copil, adeverita de la scoala - pt. fiecare copil ( daca urmeaza cursurile unei scoli), carnetul de munca al sotului decedat - in copie si original, certificatul de deces al sotului si ATENTIE - actul constatator al decesului - daca decedatul nu era pensionar. (acest act s-a retinut la starea civila atunci cand i s-a eliberat certificatul de deces - poate are o copie xerox).
Am aflat ca vecina a fost deja la Casa de pensii acum 2 sau 3 ani si a primit raspuns negativ "daca sotul mai avea 2 ani lucrati ,adica sa totalizeze 15 ani de munca ,aveai dreptul la pensie de urmas",acesta a fost raspunsul dat .Referitor la certificate : cel de casatorie nu exista ,ei fiind cununati numai religios,iar certificatele de nastere ale copiilor ,trebuie copie de la fiecare din cei sapte copiii sau numai de la minori.Va multumec
Art. din lege care prevedea un anumit stagiu de cotizare in raport cu varsta a fost declarat neconstitutional anul trecut in august ( pensia se calculeaza ca o pensie de invaliditate pt sustinatorul decedat).
Trebuie copie dupa toate certificatele de nastere ale copiilor. Conform legii, ei vor beneficia de pensie pana la implinirea varstei de 26 ani, daca urmeaza cursurile unei institutii de invatamant.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas copil minor macul rosu macul rosu buna seara ! as dori sa stiu daca fiul meu de 9 ani beneficiaza de pensie de urmas ? mentionez ca am divortat de tatal copilului in urma cu 7 ani si acum o ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas studenta BABALIC FLORENTINA BABALIC FLORENTINA Buna ziua, as dori sa va intreb daca fiica mea, studenta la medicina are dreptul la o pensie (ajutor) dupa moartea fostului meu sot. Se poate obtine ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sally_daisy sally_daisy Buna ziua, Exista un termen limita pana la care sotul pensionar supravietuitor poate opta pentru pensia de urmas, in cazul in care aceasta este mai mare ... (vezi toată discuția)