chris_seby a scris:
Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Mama mea se afla in proces de partaj cu fostul sot(tatal meu) si doreste ca aduca ca martori pe socrii mei si pe socrii surorii ei. As dori sa stiu daca cuscrii sunt considerati afini de pana la gradul III si daca socrii surorii ei au dreptul sa apara ca martori, fara a se cere acceptul celeilalte parti.
Deasemenea m-ar interesa daca un martor ce nu doreste sa apara ca martor poate fi totusi trecut pe lista si ce implicatii are acest lucru. La un moment dat, stiam ca citarea ca martor si neprezentarea la proces e urmata de o amenda.
Multumesc mult si sper sa imi fie iertata exprimarea nu tocmai juridica.
1. Da, pot fi audiati ca martori, nefiind afini, astfel ca nu este necesar acordul celeilalte parti.
2. Daca un martor este propus ca martor pentru ca detine informatii cu privire la cauza ce urmeaza a se solutiona, acesta este obligat a se prezenta in instanta, fie de buna voie, fie va fi adus cu mandat de aducere, sub sanctiunea amenzii. Daca partea care l-a propus va renunta la audierea acestuia, nu mai este obligat sa se prezinte in instanta.
Cand se va prezenta in instanta, martorul va jura pe Biblie si va trebui sa spuna tot ceea ce stie cu privire la ceea ce este intrebat de partea care l-a propus si apoi de partea adversa.
Tin sa precizez ca marturia mincinoasa este infractiune si se sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii. ;)