avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Partaj - afini ca martori
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Partaj - afini ca martori

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Mama mea se afla in proces de partaj cu fostul sot(tatal meu) si doreste ca aduca ca martori pe socrii mei si pe socrii surorii ei. As dori sa stiu daca cuscrii sunt considerati afini de pana la gradul III si daca socrii surorii ei au dreptul sa apara ca martori, fara a se cere acceptul celeilalte parti.
Deasemenea m-ar interesa daca un martor ce nu doreste sa apara ca martor poate fi totusi trecut pe lista si ce implicatii are acest lucru. La un moment dat, stiam ca citarea ca martor si neprezentarea la proces e urmata de o amenda.
Multumesc mult si sper sa imi fie iertata exprimarea nu tocmai juridica.
Cel mai recent răspuns: chris_seby , utilizator 08:43, 26 Februarie 2009
Da ii poate audia ca martori.
Multumesc pentru promptitudine. Dar nu sunt complet lamurita: ii poate aduce ca matori fara a cere acceptul celeilalte parti si fara a fi probleme cu gradul de afinitate?(la cuscri si socrii surorii ma refer)
da fara probleme.
Cuscrii nu sunt afini.

Afinitatea este legatura dintre sot si rudele celuilalt sot. (afnitate exista intre ginere si socrii, intre nora si socrii, intre cumnati - adica intre sot si sora sotiei sau intre sotie si fratele sotului)
Afinitatea nu exista intre rudele unui sot (tatal ginerelui de exemplu) si rudele celuilalt sot (tatal miresei). Isi zic ei cuscrii ca sa aiba de ce bea la nunta, dar dreptul nu-i recunoaste.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Februarie 2009
romascanu, moderator
chris_seby a scris:

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Mama mea se afla in proces de partaj cu fostul sot(tatal meu) si doreste ca aduca ca martori pe socrii mei si pe socrii surorii ei. As dori sa stiu daca cuscrii sunt considerati afini de pana la gradul III si daca socrii surorii ei au dreptul sa apara ca martori, fara a se cere acceptul celeilalte parti.
Deasemenea m-ar interesa daca un martor ce nu doreste sa apara ca martor poate fi totusi trecut pe lista si ce implicatii are acest lucru. La un moment dat, stiam ca citarea ca martor si neprezentarea la proces e urmata de o amenda.
Multumesc mult si sper sa imi fie iertata exprimarea nu tocmai juridica.

1. Da, pot fi audiati ca martori, nefiind afini, astfel ca nu este necesar acordul celeilalte parti.
2. Daca un martor este propus ca martor pentru ca detine informatii cu privire la cauza ce urmeaza a se solutiona, acesta este obligat a se prezenta in instanta, fie de buna voie, fie va fi adus cu mandat de aducere, sub sanctiunea amenzii. Daca partea care l-a propus va renunta la audierea acestuia, nu mai este obligat sa se prezinte in instanta.
Cand se va prezenta in instanta, martorul va jura pe Biblie si va trebui sa spuna tot ceea ce stie cu privire la ceea ce este intrebat de partea care l-a propus si apoi de partea adversa.
Tin sa precizez ca marturia mincinoasa este infractiune si se sanctioneaza cu pedeapsa inchisorii. ;)

Alte discuții în legătură

Este corecta eliminarea martorului pe motiv de afinitate ? stroe maqrcel stroe maqrcel Am un proces de contestare a unui act de intretinere si martorul principal a fost respins pe motiv de rudenie prin afinitate.Gradul ar fi: eu(nepotul ... (vezi toată discuția)
Notiunea de "afin" OvidiuRosca OvidiuRosca Va rog sa-mi spuneti care este sensul juridic al termenului \"afin\". Ma intereseaza in primul rand sa stiu daca nasul de casatorie este afin cu finul sau, in ... (vezi toată discuția)
Gradul de rudenie ContSters40598 ContSters40598 Ce grad de rudienie are sora bunicii mele? Gradul III de rudenie? Hmmm..am cam uitat cum e cu astea..si ma doare tare la audirea unor martori! Multam!:coffee: (vezi toată discuția)