avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Solicitare eliberare certificat fiscal
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Solicitare eliberare certificat fiscal

Poate sa solicite alta persoana un certificat fiscal daca nu este proprietarul?
Ce acte trebuie sa prezinte?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 18:17, 10 Aprilie 2013

Certificatul de atestare fiscală este documentul care atesta îndeplinirea obligaţiilor de plată către bugetele locale si este eliberat de către Direcţiile de Impozite şi Taxe Locale din cadrul primăriilor din raza teritorială unde persoana juridica are sediul sau persoana fizica isi are domiciliul.
Potrivit Ordinului MFP nr. 752 / 2006 privind aprobarea procedurii de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice si fizice, a certificatului de obligatii bugetare, precum si a modelului si continutului acestora , organul fiscal are obligatia de a elibera persoanelor fizice certificatul de atestare fiscala care atesta indeplinirea obligatiilor de plata la buget a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor venituri.

Certificatul de atestare fiscala pentru persoane fizice se elibereaza in urmatoarele situatii:
a) la solicitarea contribuabililor persoane fizice, pe baza cererii de eliberare a unui certificat de atestare fiscala pentru persoane fizice;
b) in situatia in care contribuabilul isi schimba domiciliul fiscal.
Certificatul de atestare fiscala pentru persoane fizice poate fi utilizat pe o perioada de 90 de zile de la data eliberarii acestuia si poate fi folosit ori de cate ori este nevoie, in copii legalizate.

Pentru eliberarea certificatului de atestare fiscala contribuabilii persoane fizice depun la organul fiscal o cerere, platind taxele de timbru aferente.

Cererea de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane fizice se solutioneaza in maximum 5 zile lucratoare de la inregistrare.

Certificatul de atestare fiscala pentru persoane fizice va avea inscrise in mod obligatoriu numarul de inregistrare, data eliberarii, perioada de utilizare si numele si semnatura persoanei imputernicite a organului fiscal.

În cazul persoanelor decedate pentru a căror proprietate se solicită certificatul de atestare fiscală, cererea se va completa cu datele solicitantului (care poate fi rudă de gradul I sau II, va face dovada gradului de rudenie printr-un act: certificat de căsătorie, certificat de naştere etc.) şi se va anexa o copie a certificatului de deces.

@lenutamaria

Certificat fiscal pentru persoana fizica sau juridica? Certificat emis de DGFP sau de Directia de Taxe si Impozite Locale?

@ynocentta

Va rog ca pe viitor sa atasati adresa de unde ati copiat ceea ce ati citat.
Multumesc.

Pentru persoana fizica ,nu pot sa merg eu personal,si as vrea sa stiu daca pot trimite fratele meu sa solicite un C F al garsonierei unde sunt eu proprietara.
Acte necesare pentru eliberarea certificatelor de atestare fiscala persoane fizice:
- cerere tip (formular)
- copie carte identitate
- taxa extrajudiciara: 2 lei care se plateste la casieria institutiei
- imputernicire scrisa sau copie legalizata in cazul in care se solicita certificatul de atestare fiscala pentru o alta persoana.

[ link extern ]

Certificatul de atestare fiscala se elibereaza numai titularului de rol sau imputernicitului acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada ca nu am datorii catre anaf oltul oltul cum pot sa dovedesc ca nu am datorii catre ANAF ca persoana fizica?cu certificat de atestare fiscala? cum pot sa obtin? (vezi toată discuția)
Schimbare rol fiscal Roxie Roxie Buna ziua, Trebuie sa schimb rolul fiscal pt apartamentul mostenit de la mama mea, pe numele meu. Am facut succesiunea si am certificatul de mostenitor, am ... (vezi toată discuția)
Vreau sa devin pfa Bogdan62 Bogdan62 Ce trebuie sa fac pentru a deveni PFA,acte,pasi,etc.Ce impozite,si taxe se platesc si care este procentul lor?Exista scutiri,inlesniri ,pt persoanele care ... (vezi toată discuția)