avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Intrebare legata de ajutorul de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Intrebare legata de ajutorul de somaj

Doresc sa va intreb ceva legat de ajutorul de somaj, fratele meu a fost disponibilizat de 3 luni,si beneficiaza de ajutorul de somaj legal, de curand a inceput colaborarea cu o firma, aceasta firma doreste ca sa il angajeze, dar doar 2 ore pe zi, contract de munca sau de colaborare, nici nu stiu exact daca te poti angaja cu un contract de munca de 2 ore, ma rog nu am aflat care este exact contractul pentru ca nu l-am citit, intrebare, daca se angajeaza cu acest contract de 2 ore pe zi pierde ajutorul de somaj? nu ca ar fi vreo mare suma, dar nici cu doua ore pe zi nu poti sa traiesti.
Cel mai recent răspuns: Karapok , utilizator 17:39, 17 Aprilie 2013
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Un contract individual de munca (CIM) incheiat chiar si cu timp partial si un salariu cat de mic va duce la suspendarea sau incetarea platii indemnizatiei de somaj.
- Din textul de lege de mai sus reiese ca puteti obtine venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F.

6. - Asadar daca incheiati un CIM pe perioada nedeterminata, chiar si cu doua ore pe zi, va inceta plata indemnizatiei de somaj.
- Cel mai bine ar fi sa incheiati un CIM pe perioada determinata, de cel mult 12 luni (si va convine salariul) in acest caz se suspenda plata indemnizatiei de somaj care se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.
Multumesc pentru raspuns, la inceput nu intelesesem exact despre ce este vorba, acum pot preciza exact situatia, fratele meu si-a deschis o firma, un srl, dar nu se va angaja pe el, pentru ca nu are contracte atat de mari incat sa isi permita sa aiba un salariu, sa zicem ca firma lui se numeste X, iar firma X va incepe colaborarea cu firma Y, pentru ca sa lucreze pentru firma Y trebuie sa faca acest contract de doua ore, dar el nu va primi nici un ban de la firma Y pentru acest contract de colaborare, este un contract de colaborare FARA salariu, va exista doar cuvantul colaborare, pentru ca sa se intruneasca conditiile de a lucra pentru firma Y, doar firma lui adica X va incasa factura pentru serviciile prestate de ea.
Deci el practic personal va avea un contract de colaborare dar fara salariu, pentru ca aceste doua ore ar inseamna aproape 160 de lei impozabili, somajul nu stiu cat este, dar oricum este peste acest asa zis salariu, si el are dreptul la un an de zile indemnizatie de somaj.
Va redau tot din Legea 76/2002:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfãşura activitãţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacã realizeazã venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
...
Multumesc pentru raspunsurile date
Ultima modificare: Miercuri, 17 Aprilie 2013
Karapok, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj VeroRAM VeroRAM Buna seara Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)
Pot sa lucrez daca beneficiez de somaj? stere_adamache stere_adamache daca am indemnizatie de somaj 550 ron pot in acelasi timp sa lucrez cu un salariu de 500 ron? (jumatate de norma...etc.) (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj loredana.niculescu loredana.niculescu Bua ziua, Intrebarea mea pt dvs este urmatoarea: daca in acest moment sunt in somaj si am posibilitatea sa lucrez 2 ore/zi pt o firma care este forma legala ... (vezi toată discuția)