Buna seara tuturor,
Am o nelamurire cam arzatoare legata de semnarea unui act aditional care nu stiu cat este de legal, abuziv sau nul in forma care se impune a fi semnata.
Mai jos am copiat actul aditional (mai putin numele in cauza):
ACORD CU CLAUZA DE CONFIDENTIALIATE SI NECONCURENTA
Anexa la contractul individual de munca inregistrat sub nr. .............din ..................
in REVISAL, al angajatului XXXXX XXXXXXI – Departament Achizitii.
Incheiat astazi , 01.04.2013
la sediul SC XXXXXXXXX XXX SA
Intre:
Angajatorul
- S. C. XXXXXXXXX XXX SA., cu sediul social in loc. XXX , inregistrata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul XXXX sub nr. XXXXXX, cod fiscal nr. XXXXXXXXX, reprezentata de d-na XXXX XX, cu functia de Director General
Si
Angajatul
- D-nul XXXXX XXXXXX , domiciliat in XXXXX nascut la data de XXXXXXXX in loc.XXXX, ,judet XXXX, posesorul cartii de identitate seria XX nr. XXXXXX, eliberat de SPCLEP XXXX, cod numeric personal XXXXXXXXXXX.
au convenit sa incheie prezentul act aditional la contractul individual de munca, convenind asupra urmatoarelor clauze:
I. CLAUZE DE CONFIDENTIALITATE
1. Informatiile pe care le obtine, potrivit prezentului act aditional, salariatul/angajatul, ca efect al executarii contractului individual de munca intervenit intre parti, sunt strict confidentiale.
2. Sunt confidentiale urmatoarele informatii, date si documente de care salariatul a luat cunostinta sau incidental*):
a) situatia financiara;
b) proiectele si programele de afaceri;
c) produsele nelivrate;
d) procedeele de fabricatie;
e) informatii pentru achizitia produselor (date de contact furnizori, preturi, livrare, etc.)
f) licentele sau brevetele de inventie;
g) rezultatele activitatii de cercetare/proiectare;
h) structura bancii de date;
i) modul de promovare a produselor, produsele achizitionate, furnizorii acestora, pretul produselor achizitionate, precum si orice alta informatie primita in legatura cu obligatiile profesionale care decurg din contractul individual de munca si fisa postului.
3. Angajatul poate dezvalui informatii sau date, ori poate pune la dispozitie documente din domeniile mentionate la pct. 2 numai persoanelor dun cadrul grupului XXX ( firmele XXXX, XXXXX, XXXXX ) care au legatura cu ele ( Dep. Financiar, Dep. Tehnic, Dep. IT, Dep. Achzitii/ Import, Depozit) sau acelor persoane din afara grupului pentru care se da aprobare in scris de catre d-na XXXX XX- Directorul General al societatii.
4.Angajatul se obliga ca, in timpul angajarii la SC XXXXXXXXX XXX SA si timp de 2 ani de la data incetarii contractului individual de munca, sa pastreze confidentialitatea informatiilor, datelor si documentelor cu care a luat contact pe cale directa sau incidentala in cursul executarii acestora.
5. In cazul in care angajatul cu intentie, divulga informatii, date sau documente confidentiale pe durata contractului si timp de 2 ani dupa incetareacontractului de munca, se obliga sa despagubeasca SC XXXXXXXXX XXX SA cu contravaloarea prejudiciului creat , in limita sumei de 25.000 EUR.
6.Angajatul se obliga ca pe toata durata validitatii contractului de munca sa nu-si constituie o societate comerciala cu obiect de activitate identic sau asemanator cu cel al societatii angajatorului, sa nu devina asociat sau actionar intr-o asemenea societate , ori sa-si asume functia de administrator, membru in consiliul de administratie sau cenzor intr-o alta societate comerciala cu acelasi obiect de activitate cu cel al societatii angajatorului.
7.Angajatul se obliga ca, in cazul incetarii contractului de munca, timp de 2 ani de la data incetarii acestui contract, sa nu lucreze intr-o alta societate avand acelasi obiect de activitate, respectiv productia de biciclete.
8. In cazul in care angajatul cu intentie incalca dispozitiile art. 6 si 7 din acest act aditional, pe durata contractului si timp de 2 ani dupa incetarea contractului de munca, se obliga sa despagubeasca angajatorul din grupul XXX ( firmele XXXX, XXXX, XXXX ) cu contravaloarea prejudiciului creat , in limita sumei de 25.000 EUR.
Prezentul act aditional care face parte integranta din contractul individual de munca al angajatului XXXXX XXXXXX, s-a incheiat intr-un numar de doua exemplare, astazi01.04.2013, data semnarii lui.
ANGAJATOR ANGAJAT
SC XXXXXXXXX XXX SA XXXXX XXXXXX
Director General
XXXX XX
Intrebarile mele sunt:
1 - Din moment ce cuantumul indemnizatiei de neconcurenta nu este specificat, si nici aria geografica, nici tertii, clauza este nula? Daca da, tot actul aditional este nul sau doar clauza de neconcurenta? Spre exemplu pot pleca in strainatate la o firma cu acelasi profil -domeniul bicicletelor fara ca angajatorul sa imi poata face ceva?
2 - Mentionez ca salarul meu este format din o parte fixa + un salar de competenta, care este si el oficial, trecut prin taxe, dar sub forma unui bonus de competenta lunar. Se poate angajatorul folosi de acest bonus de competenta ulterior pentru a pretinde ca de fapt reprezinta indemnizatia respectiva?
3 - Am de gand sa inchei activitatea spre sfarsitul anului la aceasta companie si sa ma mut in China, bineinteles tot in domeniul bicicletelor. Ce ma sfatuiti sa fac, sa semnez documentul fara temeri (nefiind conform codului muncii)?
4 - O inregistrare audio in care reprezentantii companiei spun "consecintele" in cazul nesemarii ar putea fi considerata o proba legala in cazul in care situatia se complica?
Multumesc pentru rabdarea de a citi postarea :)
Cel mai recent răspuns:
Cornel Vasile , Consilier juridic
20:00, 10 Aprilie 2013