avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 766 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... Factura emisa fara TVA catre o societate care nu apare ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

Factura emisa fara TVA catre o societate care nu apare in VIES

Buna,
Am o problema la care nu am reusit sa gasesc nicaieri raspunsul, stiu, legislatia e clara din acest punct de vedere dar ma intrebam daca cineva a mai intalnit un astfel de caz si cum s-a finalizat.
SRL romanesc, cu asociat unic cetatean strain, societate platitoare de TVA si inscrisa in ROI, achizitioneaza produse cosmetice si de parfumerie dintr-o tara membra UE. ( tin sa precizez ca acesta e si principalul sau obiect de activitate, comertul cu ridicata al produselor cosmetice si de parfumeri )
I s/a intocmit factura pentru marfa respectiva, facturi de fapt pentru a achzitionat de la mai multe societati. In acelasi timp, a gasit un cumparator pentru marfa respectiva tot pe teritoriul UE. Pana aici, nimic deosebit, se inregistreaza teoretic in 390 atat achizitia cat si livrarea. Nu e o operatiune triunghiulara pentru ca marfa s-a livrat direct cumparatorului, nu a mai ajuns pe teritoriul Romaniei. Problema este ca furnizorii, desi au inscris un cod de TVA pe factura, acesta nu apare in Vies, iar factura, la coloana unde ar fi trebuit sa apara valoarea TVA-ului e E41, cod folosit pentru livrarile scutite cu drept de deducere. In schimb , cumparatorul apare in VIES si a si achitat marfa prin transfer bancar. dupa parerea mea, furnizorul nu ar fi avut dreptul sa intocmeasca astfel factura, neaparand cu un cod valid de TVA in VIES, sau pate ma insel...?!
In orice caz, daca cineva ma poate ajuta cu un raspuns, va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert PFA , Contabil 20:00, 22 Martie 2014
Achizitie intracomunitara, factura emisa fara TVA *DE catre o societate care nu apare in VIES!
Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema, similară:

PFA neplatitor de TVA, inregistrat in scopuri de TVA conform cod fiscal 153^1, inregistrat in ROI furnizeaza servicii (traduceri) catre o firma din Spania.
Clientul a transmis un CIF din Spania, care este raportat ca invalid de catre VIES, dar este valid pe site-ul registrului comertului din Spania.

Clientul spune ca VIES nu recunoaste codul lor de TVA pentru ca "nu au facut pana acum tranzactii intracomunitare". Probabil ca nu sunt inregistrati pentru operatiuni intracomunitare?

1. Cum trebuie intocmita factura (cu sau fara TVA) si ce mentiune trebuie facuta pe factura referitor la TVA?

2. Pentru clientii UE confirmati de VIES, scriu (la cererea lor) "Reverse charge according to directive 77/388 EEC article 28c" - e corect?

Multumesc.
1. Tranzactie intre neplatitori de tva. Fara tva. Facturati cu cuiul dvs( nu codul de tva) Nu aveti nici o obligatie declarativa.
2. daca ei vor treceti dar directiva corecta este : Directiva 2006/112/CE
DIRECTIVA 77/388 din 17 mai 1977 din cate stiu eu nu mai e valabila....
Treceti cererea lor dar mai treceti si in romana referire la directiva 2006/112/ce sau referire la codul nostru fiscal.
Mulţumesc pentru răspuns, situaţia de la 1 se aplică şi în cazul facturării către o firmă din afara UE?

De asemenea, dacă se poate, vă rog să mă îndrumaţi către un articol din Codul Fiscal unde sunt date aceste reguli. Eu am citit şi răscitit diverse părţi din Cod, dar nu am reuşit să-mi dau seama unde se explică. Vreau să sper că n-am găsit eu, şi nu că nu mp duce capul.

Mulţumesc anticipat.
ROBERTBLUE81 a scris:
1. Tranzactie intre neplatitori de tva. Fara tva. Facturati cu cuiul dvs( nu codul de tva) Nu aveti nici o obligatie declarativa.


Ce diferenţă este pentru mine şi pentru client dacă folosesc pe factură CUI-ul românesc de neplătitor de TVA sau CIF-ul pentru prestări intracomunitare?

Mulţumesc.

Alte discuții în legătură

Srl neplatitor de tva, inscris in roi presteaza servicii informatice ralle ralle Buna ziua, Situatia de fapt: Avem un SRL pt servicii informatice - microintreprindere, neplatitor de TVA. Recent ne-am inscris in ROI cf. art 153^1 (in ... (vezi toată discuția)
Prestare servicii ue - beneficiar impozabil, fara cod tva alexx_88 alexx_88 Buna ziua, In Feb 2014 m-am inregistrat ca PFA neplatitor de TVA in Romania si in ROI. Din Feb 2014 pana in Dec 2014 am lucrat exclusiv cu un client ... (vezi toată discuția)
Servicii electronice - factura ue, scutire forme mici gabriel999 gabriel999 Buna seara si La Multi Ani! Conform ultimelor modificari ale Codului fiscal, inteleg ca scutirea TVA - art. 152 - pentru o firma mica inregistrata in ... (vezi toată discuția)